Nové druhy rýže v USA
26.04.2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Nově vyvinuté odrůdy rýže nabízejí specifickou kvalitu požadovanou pro některé vysoce hodnocené trhy. Američtí výzkumníci pracující na základě požadavků odboru zemědělského výzkumu amerického ministerstva zemědělství a universit v Texasu, Arkansasu, Clemsonu a mezinárodního výzkumného ústavu pro vývoj rýže vyvinuli druh rýži JES. Je to aromatická, do měkka vařená dlouhozrnná rýže jasmínového typu. Dále byla vyvinuta rýže Charleston Gold. V tomto případě se jedná o aromatickou rýži, která dává výborné výnosy, je odolná vůči chorobám a má dobrou kvalitu v průběhu vaření. Práce na šlechtění nových kultivarů rozšířila příležitosti uplatnění na trhu amerického rýžového průmyslu. Výzkumníci směřují podle ARS (Agricultural Reasearch Service) Ministerstva zemědělství USA (USDA) k vyššímu cíli ve zlepšení bezpečnosti potravin.
Food Technology, 2012, 66, č. 2, s. 16
ARS develops new rice
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



