Destrukce svalové tkáně u krůtích stehen
19.04.2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Vzorky plátkovaného krůtího masa podobné vařené šunce, ze kterých se připravují sendviče, byly podrobeny kontrole a analýzám průmyslového výrobce, protože se zde vyskytovaly nevysvětlitelné nedostatky výrobku. Jednalo se o poškození plátků, které způsobily zóny velmi narušené svalové tkáně.
Byly pořízeny reprezentativní fotografie, na nichž byly výše uvedené nedostatky jasně patrné. Aby se vysvětlila příčina nedostatku, vzorky byly podrobeny senzorické (vizuální, palpační), mikrobiologické a histologické analýze. Zároveň byla prostudována veškerá odborná literatura, týkající se podobných případů.
Palpačně vykazoval materiál v oblastech poškození velmi jemnou pastovitou, resp. krémovitou strukturu a zanechával mýdlový dojem na povrchu smývaném vodou.
Lze konstatovat, že mikrobiologické nálezy odhalily nedostatečné tepelné opracování masného výrobku. Histologické zkoumání vzorků odhalilo mnoho tyčinkových bakterií v destruovaných zónách, přičemž v nenarušených zónách se nevyskytovaly žádné.
Neporušené oblasti vykazovaly charakteristický vzhled spojitého biologického materiálu svalových buněk, zatímco neporušené svalové buňky se v narušených zónách vůbec nevyskytovaly.
BfEL Mitteilungsblatt der Fleischforschung Kulmbach, 2012, 51, č. 195, s. 43-50, ISSN 1862-6440
Destrukturiertes Muskelgewebe bei einer Kochpökelware aus Truthahnbrust
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



