Pekaři opět ohlašují zdražení. Nejen kvůli vejcím
11.04.2012 | Aktuálně.cz
Některé druhy pečiva by do léta mohly podle odborníků kvůli rostoucím cenám surovin podražit až o 15 procent.
Hlavní technolog pekárenské výroby skupiny Penam Václav Bozděch dnes novinářům řekl, že kvůli prudkému zdražení vajec nyní hrozí zvýšení ceny především u jemného pečiva. Cena vajec letos vzrostla na zhruba dvojnásobek.
Pekaři dosud při výrobě používali zásoby sušených vajec či pasterizované vaječné melanže. Těch už ale mají málo, takže nové dodávky těchto surovin už budou muset odrážet vyšší cenu vajec.
"Situace se sice postupně stabilizuje, může se ale stát, že během jednoho až tří měsíců se může cena těchto výrobků (jemného pečiva) zvýšit odhadem řádově o deset až patnáct procent," uvedl Bozděch.
Upozornil, že za posledních šest měsíců výrazně vzrostly nejen ceny vajec, ale také oleje, mouky, cukru, pohonných hmot a energií. Rohlíků a chleba by se zdražování zatím týkat nemělo, protože při jejich výrobě se nepoužívají vajíčka ani cukr.
Zvýšení cen některých cukrářských i pekařských výrobků už na konci března nevyloučil předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal.
"Pekařský a cukrářský obor se dlouhodobě potýká s neustálým růstem nákladových položek, jako jsou pšeničná a zejména žitná mouka, olej, máslo, mák, cukr, energie, pohonné hmoty či potravinářské obaly. Nyní k těmto položkám přibyla i vejce," uvedl.
Podle něj je proto téměř jisté, že se náklady související se zdražením vajec musí promítnout do odbytových cen cukrářských a některých pekařských výrobků.
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



