Dánsko: roste podíl biopotravin ve veřejném stravování
10.04.2012 | bio-info.cz
Stejně tak jako v dalších zemích je i v Dánských kantýnách, veřejných kuchyních, restauracích a školních a nemocničních jídelnách stále více požadována ekologická čistota surovin, udržitelnost a respekt k přírodě a přirozeným potřebám hospodářských zvířat.
Nová studie zveřejněná organizací Organic Denmark ukazuje, že v roce 2011 nakoupily kuchyně v hromadném stravování biopotravin za celkem 100 milionů EUR, tedy za 2,5 miliardy Kč. Oproti roku 2010 to bylo o 32 milionů EUR více, tedy nárůst o 46 procent!
K růstu spotřeby biopotravin dochází jak ve veřejném, tak v soukromém sektoru. Mnoho soukromých kuchyní a restaurací se snaží pracovat udržitelným způsobem, profilovat se jako ekologicky šetrné provozy a nabízet pokrmy připravené z bioproduktů. V posledních letech také stále více kuchyní ve veřejném sektoru přechází na biosuroviny. „Dánská vláda do roku 2020 stanovila cíl, podle kterého chce ve veřejném sektoru zajistit 60procentní podíl biosurovin ve všech pokrmech a denně nabízet půl milionu biopokrmů, „ říká Rikke Thorøe Grønning, z Organic Denmark.
Podle průzkumů většina Dánů vládní snahy podporuje, pokud nedojde k navýšení veřejného rozpočtu. Kodaň a další dánská města dokazují, že je to možné, díky snižování množství odpadů, nakupování sezónních produktů, vaření z čerstvých surovin na místo polotovarů a používáním více zeleniny na úkor masa. Sedmdesát procent pokrmů nabízených ve veřejném stravování v Kodani je dnes připravených z biosurovin, přitom městský rozpočet zůstal nezměněn.
Zdroj: Organic Denmark
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



