Zájem o drobný chov slepic roste, ukázal veletrh v Brně

Zájem podnikatelů i domácností o chov slepic roste. Lidé se na brněnském veletrhu TechAgro zajímali o systémy pro chov, jejich výrobci očekávají růst tržeb. Největší zájem je zejména o drobný chov, potvrdili zástupci firem v rozhovorech pro ČTK. Vejce v českých obchodech nedávno výrazně zdražily, proto se domácnosti vracejí k chovu nosnic.

"Osobně očekávám, že zájem o nákup doplňků pro drobný chov slepic poroste. Měli jsme na veletrhu návštěvy drobných podnikatelů, kteří se zajímají o podmínky chovu a další potřebné věci," řekla Olga Šroglová ze společnosti Evropské Agro Systémy Praha, která prodává italské systémy a doplňky pro chov slepic. Zájemců o nákup technologií pro velkochov podle ní naopak ubylo, protože Evropská unie přestala na začátku letošního roku poskytovat dotace.

Vejce od začátku letošního roku zdražila i o více než sto procent poté, co jejich produkce v EU letos klesla, protože začala platit směrnice zakazující chov slepic v menších klecích. Obchodníci se přou se zemědělci o to, kdo na prudkém růstu cen vajec víc vydělal. Zatímco podle zemědělců někteří obchodníci zneužili paniky v souvislosti s nedostatkem vajec na trhu a neúměrně zvýšili své marže, tak obchodní řetězce oponují, že hlavním důvodem nebývalého růstu cen vajec jsou vyšší nákupní ceny.

Někde se vejce začala prodávat až za sedm korun za kus, což je pro mnohé zákazníky neúnosné a hledají jiné cesty, jak vejce získat. Potvrdil to i Ladislav Martínek ze společnosti AGE, která mimo jiné prodává kurníky. "Nárůst drobnochovu v ČR bude, má to tu tradici a lidé se k ní v souvislosti se zdražením vajec budou vracet," myslí si Martínek. I jeho firma zaznamenala nárůst zájmu o kurníky a systémy pro chov. "Zatím nemůžu říct, o kolik procent zájem stoupl, protože například mobilní kurník prodáváme nově. Lidé se ale zajímají hodně, hlavně o chovy v řádech několika stovek kusů," řekl Martínek.

Podle oslovených zástupců firem nyní záleží na tom, kolik podnikatelů se po zjištění potřebných informací skutečně do chovu pustí. Nejvíce se lidé zajímají o chov v řádech několika stovek až tisícovky kusů slepic, kdy by vyprodukovaná vejce používali pro vlastní potřebu i pro prodej sousedům a místním.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info