Problém výskytu žaludečních vředů u prasat
02.04.2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Žaludeční vředy a jejich předstupně jsou velkým problémem moderní produkce prasat v hlediska zdravotního stavu a také dobrých životních podmínek zvířat, jak dokládá řada výzkumů publikovaných v uplynulých letech. V případě, že prasata ve výkrmu trpí žaludečními vředy, stoupá riziko, že onemocní zánětem plic desetkrát vyšší než u zdravých prasat.
Obšírný referát na toto téma přenesl profesor veterinární fyziologie Holger Martens z berlínské univerzity na 11. zasedání Zemědělské a veterinární akademie se sídlem v německém v Göttingenu. Profesor Martens především zdůraznil, že prasata jsou všežravci a tím se na jejich jídelníčku postupně v průběhu roku objevovala krmiva v závislosti na ročním období – rostliny, byliny, semena, kořeny, ovoce, zelenina, ořechy, drobní živočichové a kromě celé řady dalších věcí i zdechliny. Kromě toho trávila prasata v přírodním prostředí mnoho hodin denně hledáním potravy. Za podstatu tohoto typu výživy a příjímání potravy je nutné považovat to, že přijatá krmiva – i když v různé míře – vynikala strukturou (nikdy ve formě mouky) a především se také zpravidla nevyznačovala vysokou koncentrací energie. Díky častému příjmu potravy zůstával žaludek prasat jen velmi zřídka prázdný.
Jaké důsledky má v dnešní době používaný systém krmení prasat, které je chudé na strukturu a naopak velmi bohaté na energii na zdravotní stav žaludku je možné se dočíst v pojednání prof. Martense v originálním znění (PDF).
Magengeschwüre beim Schwein: Ein Problem des Tierwohls, welches zu lösen ist
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)

Tweet



