Bavorské noviny varují před vajíčkovým turismem Čechů

Vajíčkový turismus Čechů může před Velikonocemi způsobit v Bavorsku nedostatek vajec, varoval deník Süddeutsche Zeitung, který si stejně jako další německé listy všímá zvýšené poptávky Čechů po vejcích v bavorském a saském pohraničí.

Ta je důsledkem jejich rostoucí ceny na českém trhu a někde i jejich nedostatku. Němečtí maloobchodníci však uklidňují, že vajec bude na Velikonoce dost. "Složila jsem se se sousedy na benzin a kupuji teď vejce pro půl vesnice," cituje řada novin nejmenovanou Češku, která vyrazila na nákup do bavorského Chamu, ležícího pár desítek kilometrů od Domažlic.

Podobná situace je podle Chemnitzer Morgenpost i za česko-saskou hranicí. "Porovnal jsem na internetu ceny, posbíral objednávky od půlky obce, složili jsme se na benzin a vyrazil jsem do Kauflandu za hranicemi," řekl saskému regionálnímu listu třiačtyřicetiletý Michal Siman.

Zatímco v německých supermarketech vyjde desetikusové plato nejlevnějších vajec na zhruba euro (přibližně 25 korun), v Česku se v některých obchodech cena v posledních týdnech více než zdvojnásobila až na sedm korun za kus. Důvodem je úbytek vajec na trhu nejen v Česku, ale i dalších zemích Evropské unie, kde letos začala platit unijní směrnice zakazující chov slepic v dosud značně rozšířených menších klecích.

Kvůli tomu klesla produkce drůbežáren, což začalo šroubovat ceny této komodity nahoru. "Jsou obchodníci, kteří nedostatku vajec v zemi zneužívají. Do Velikonoc může jejich cena ještě růst," upozornil Chemnitzer Morgenpost šéf české Agrární komory Jan Veleba. "Český vajíčkový turismus jen tak brzy neskončí," podotkl k tomu saský deník.

Veleba už dříve řekl, že čeští velkochovatelé nosnic dostávají nyní za jedno vejce maximálně 3,50 korun, spravedlivá cena v obchodě by tak podle něj neměla překročit pět korun. Německé listy připomínají, že do situace v Česku se promítl i pokles dovozu vajec ze sousedního Polska, kde má slepice v už zakázaných menších klecích ještě řada chovatelů. Německo naproti tomu směrnici EU o chovu slepic do praxe aplikovalo už dříve, a proto je cena vajec na tamním trhu zatím stabilní.

 I když také zde před Velikonoci obvykle mírně stoupá. "Mohl by tak možná nastat nedostatek velikonočních vajec," spekuluje mnichovský Süddeutsche Zeitung, což ale odborníci i přes zvýšený zájem Čechů nepředpokládají. "Obyvatelé pohraničních regionů nebudou muset ani letos o velikonoční vajíčka bojovat," ujistil Bernd Ohlmann z bavorského svazu maloobchodu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info