Vyprodáno! I na Teplicku udeřila vajíčková krize

Přímo před očima zákazníků mizela tento týden vajíčka z regálů obchodů na Teplicku. Podle odborníků za to může omezení dovozu vajec z některých zemí, které nesplnily nové evropské nařízení upravující velikost klecí pro slepice a hromadné skupování vajíček.

Někteří prodejci tvrdí, že zákazníci podlehli mediální hysterii. Pokud se nepodaří obnovit zásobování vejci v řádu týdnů, čekají hospodyňky perné Velikonoce.

První informace, že začínají být problémy s nedostatkem vajec, získal Teplický deník už začátkem týdne.

Navštívili jsme v sobotuněkteré markety na Teplicku, abychom zjistili stav ohledně dodávek vajec.

Dopoledne neměli vejce v Kauflandu v Teplicích. „A v rozhlasu se omlouvali nakupujícím, že to není jejich chybou,“ konstatoval svoji zkušenost fotoreportér Deníku Zdeněk Traxler. Nebyl jediný, kdo se v tomto obchodě sháněl po vajíčkách.

Mánie lidí 

Vejce neměli ani v řetenickém Penny. Prý ale za vším je mánie lidí. „Průběžné zásobování a doplňování zboží u nás funguje bez větších problémů. Někteří lidé ale podlehli jisté mediální hysterii,“ vysvětloval už v týdnu pro Deník mluvčí Penny Marketu David Kolář.

Naopak vajíčka bez přetahování se o poslední kusy měli v sobotu dopoledne v Intersparu. „Měli to na paletách a zrovna u nich nikdo nebyl,“ tlumočil v redakci Zdeněk Traxler svoji zkušenost při návštěvě Intersparu.

Drůbežáři v EU, včetně těch českých, musejí od ledna splňovat nové normy na chov nosnic ve větších (takzvaně obohacených) klecích. Místo 550 centimetrů čtverečních musejí mít nově v kleci aspoň 750 centimetrů na jednu slepici. 

Pokles dodávek 

Většina z českých drůbežářů to stihla, jenže například Poláci, Slováci či Španělé, odkud se k nám vejce také dováží, větší klece postavit nestačili. Než se to změní, nesmí jejich výrobky na náš trh, a dodávky do ČR tím pádem klesly.

Podle svazu drůbežářů by se nedostatek vajíček neprojevil, kdyby lidé neskupovali současné zásoby.

„Podle informací, které mám od chovatelů z konce minulého týdne, jsme schopni zajistit průběžné zásobování. Ovšem jen za předpokladu, že se lidé nebudou nějak masivně předzásobovat,“ potvrdila Deníku předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie (ČMDU) Dagmar Tůmová. 

Návrat vajec do Polska 

Poměrně velké množství vajec také již bylo vráceno zpět polským dodavatelům, protože nesplňovala nové normy.

Bez starostí z nedostatku vajec jsou lidé především na venkově. Chovají totiž vlastní slepice.

„My máme vlastní vajíčka, do obchodu pro ně nechodíme. A to ani v době, kdy prý kvůli mrazům slepice nenesou. Nám nesou. A dost,“ říká Tomáš Fúsek z Mikulášovic. 

Vaječná krize 

Lidé žijící podél hranic, tedy obyvatelé téměř celého Teplicka, mají ještě jednu možnost, jak vyřešit vaječnou krizi vyrazit za nákupy do sousedního Německa, kde je podle informací Teplického deníku vajíček dostatek.

„Do Německa jezdíme každý měsíc na nákup. Vyplatí se to. Za stejnou cenu jak u nás tam nakoupíme více zboží,“ řekl Teplickému deníku Miroslav Ornest z Teplic. 

Zvýšení cen o 20 % 

Vajíčka zase budou, ale možná se krize projeví na ceně. „Chovatelé, kteří už svoje provozovny upravili, začnou v březnu znovu zakládat hejna, v dubnu by se to pak mohlo projevit i ve snášení vajec,“ uklidňuje Dagmar Tůmová. Faktem ale zůstává, že přestavba klecí vyšla drůbežářské podniky poměrně draho. Aktuální odhad je asi 2,8 miliardy korun. Když se k tomu přičtou rostoucí ceny energií a dražší krmení, projeví se to i v konečné ceně vajec. „Každý supermarket má samozřejmě jiné marže, ale za nás je ten nárůst nákladů skoro 20 procent na každé vejce,“ vypočítává Dagmar Tůmová, předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info