Výsledky mimořádné kontroly baleného čerstvého chlazeného drůbežího masa na stanovení přítomnosti salmonel
16.02.2012 | SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce vykonala v závěru loňského roku mimořádnou kontrolu baleného chlazeného čerstvého drůbežího masa. Cílem kontroly bylo zmapování možného výskytu salmonel, zejména rizikových sérotypů Salmonella Enteritidi a Salmonella Typhimurium v chlazeném drůbežím mase, které v tržní síti přichází do přímého kontaktu se spotřebitelem. Kontrola byla zahájena mimo jiné i jako reakce na změnu nařízení ES č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny, která vstoupila v platnost k 1. prosinci 2011.
Vzorky byly odebrány ze zboží domácího i zahraničního původu.
Všech 30 úředně odebraných a laboratorně analyzovaných vzorků bylo vyhodnoceno jako vyhovující uvedenému nařízení. Nebezpečné sérotypy salmonely nebyly v testovaném zboží přítomny.
Zpracoval: Mgr. Michal Spáčil - tiskový mluvčí
Další články v kategorii
- V Letohradě mohou lidé nakupovat brambory od farmářů v automatu (22.01.2025)
- Vepřové z ČR i celé EU se opět může vyvážet na Ukrajinu. Diplomatická a odborná jednání s ukrajinskou stranou slaví úspěch (22.01.2025)
- První pivo v plechovce nabídl malý pivovar z New Jersey (22.01.2025)
- Nahradí čirok pšenici? Brzy to nebude, i když odpuzuje hraboše (22.01.2025)
- Tání permafrostu přímo ohrožuje tři miliony lidí, varuje studie (22.01.2025)