Klece pro slepice za miliardy

Výměna klecí pro nosnice podle pravidel EU bude české chovatele stát přibližně 2,8 miliardy Kč. Původní odhady činily 1,6 miliardy. Tuzemští drůbežáři měli k začátku letošního roku vyměněno a zrekonstruováno 80 procent klecí. Zbylá pětina by měla být vyměněna v první polovině letošního roku.

Čeští drůbežáři tímto krokem splnili unijní požadavky. České slepice tak mají nové, takzvané obohacené klece. V neobohacených klecích se v Česku nyní žádné nosnice nechovají. Směrnici EU však nesplnilo 15 jiných členských států.

Pozor na vejce z Polska

"Největší hrozbou pro český trh je Polsko, které do Česka ve velkém vejce vyváží," uvádí předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Dagmar Tůmová. Evropská komise minulý týden uvedla, že zahájí procedury pro porušení unijního práva se státy, v nichž nejsou respektována dohodnutá pravidla týkající se klecí pro nosnice. 

Co jsou obohacené klece

V takzvaných obohacených klecích je pro každou slepici vyhrazena asi o třetinu větší plocha než v neobohacených, musí mít také k dispozici hrabaniště, hnízdo či hřad. V konvenčních klecích vycházelo na jednu slepici 550 centimetrů čtverečních, v obohacené kleci je to 750 centimetrů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info