Stahování nevyhovujících vajec bude pokračovat, potvrdilo ministerstvo

Ministerstvo zemědělství ujistilo české drůbežáře, že se bude i nadále snažit stahovat z trhu nelegální vejce ze zemí, kde chovatelé neuposlechli nové evropské směrnice a nezavedli pro slepice větší klece. Čeští drůbežáři na podmínky přistoupili, což se nutně promítlo také na vzrůstu cen vajec. Teď se obávají, že levných vejcím ze zahraničí nebudou moci konkurovat. "Musíme náš trh v tomto ohledu ochránit a pomoci drůbežářům, kteří naplnili směrnice a investovali do větší pohody nosnic tak, aby na tom netratili," uvedl pro Českou televizi ministr zemědělství Petr Bendl.

Ministerstvo zahraničí ujišťuje drůbežáře, že bude dělat vše proto, aby český trh ochránilo. "Výsledek toho je, že jsme od začátku roku zadrželi 2,2 milionu vajec, které jsou nelegální," podotkl ministr zemědělství Petr Bendl. Dodal zároveň, že důležitá je spolupráce českých orgánů, tedy jak veterinářů, tak potravinářské inspekce a samozřejmě i celníků.

Čeští inspektoři od nového roku zakázali v tuzemsku prodej stovek tisíc vajec z Polska nebo Maďarska. Důvodem je nařízení Evropské unie, podle kterých musí producenti vajec používat větší klece než doposud. Slepice nově musejí být přemístěny do větších obohacených klecí či do alternativních chovů na podestýlce, kde mají volný pohyb. V České republice všichni drůbežáři tuto podmínku splňují. Jsou však znevýhodněni oproti zahraničním producentům vajec, kteří na nové chovatelské podmínky nepřešli.

Do nových klecí investovali chovatelé 2,6 miliardy korun

Ve vracení vajec z nevhodných chovů do zemí původu ale má Česko plnou podporu Evropské unie. "Evropská unie nařídila v roce 1999 směrnici, jejímž záměrem bylo zvýšit pohodlí zvířat," zdůraznil ředitel společnosti Zlatá vejce Juraj Schummer. Chovatelé tak měli dvanáct let na zakoupení nových klecí. Aby splnili požadované evropské normy, investovali čeští drůbežáři do nových klecí zatím 2,6 miliardy korun. Tyto odhady by se ještě mohly navýšit o dalších 200 milionů korun.

Tyto investice by se v cenách vajec měl promítnout až o dvacet procent. Otázkou však zůstává, zda budou při navýšení cen vajec čeští drůbežáři konkurenceschopní. V poslední době provedla veterinární kontrola několik prohlídek, při nichž zjistila, že některá vejce pochází ze zahraniční z nezrekonstruovaných provozů. "Obáváme se toho, že pokud by sem tito chovatelé dováželi svá vajíčka, tak nám budou nekale konkurovat a my nebude moc tyto investice promítnout do ceny," dodal se Schummer.

 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info