Bizoní maso je hitem, má méně tuku než hovězí
19.01.2012 | Lidové noviny
"Je to povzbuzující, jsme ale omezení tím, kolik dokážeme vyrobit. Neradi pak lidem říkáme, že už žádné maso nemáme," podotýká Karen. Dodává, že v poslední době dodali maso například do Kalifornie, Nového Mexika či na Floridu, což bylo v předchozích letech něco nemyslitelného.
Bizoní maso je podle Karen zdravější. "Je přirozeně libovější. Není tak prorostlé tukem jako hovězí. Navíc do něj nedáváme antibiotika nebo hormony a další růstové stimulanty," uvedla farmářka.
Podle jejího kolegy Davea Dirkse se na vzrůstající oblibě bizoního masa ve Spojených státech podepsala také celonárodní marketingová kampaň. Kdysi se toto maso propagovalo jen v turistických lokalitách. "Najednou je ho málo a když si člověk chce pořídit zvířata, čekají ho dramatické dražby," řekl.
Podle šéfa národní asociace chovatelů bizonů Davea Cartera zaznamenalo loni odvětví jeden z nejlepších roků v historii. Farmáři díky rostoucím cenám bizoního masa rozšiřují svá stáda a vyhlídky do dalších let jsou kladné.
Vzhledem k tomu, že ale zvířata pěstují přirozeným způsobem a nepoužívají růstové prostředky, nějakou dobu potrvá, než nabídka dohoní poptávku, podotkl Carter.
Další články v kategorii
- Ve velkochovu slepic na Havlíčkobrodsku veterináři potvrdili ptačí chřipku (21.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)

Tweet



