Vejce zdražila, chovatelé museli slepicím zvětšit klece

Cena vajec za rok stoupla o 40 haléřů za kus. Mohou za to přísnější normy pro chov slepic, ale někteří chovatelé z Polska či Maďarska je ignorují. Vejce díky tomu prodávají levněji a tím likvidují konkurenci. Kvalitou se přitom od českých nijak neliší, dovozci je ale musejí odvézt zpátky, případně zničit.

Chovatelé slepic musí podle přísnějších evropských pravidel používat takzvané obohacené klece. Ty slepicím zaručují několik centimetrů čtverečních prostoru navíc a také vlastní hnízdo. Od Nového roku je musí využívat všechny státy Evropské unie.

Úprava klecí stojí chovatele peníze, což se projeví v ceně vajec. Jenže výrobci z některých států se novince nepřizpůsobili. A ve velkém vozí levnější vajíčka do Česka.

Poslední zásilku o 302 tisících kusech zachytili inspektoři v pondělí ve Středočeském kraji. A číslo zřejmě není konečné. "Tyto kontroly budou i nadále pokračovat," říká ministr zemědělství Petr Bendl.

Na rozdíl od předchozích případů, kdy Evropou zmítala dioxinová aféra, nejsou zabavovaná vejce nijak nebezpečná pro lidi, kteří je snědí. To se však nedá říct o slepicích, které je snesly. Klece podle starých norem je podle ochranářů stresují a působí jim utrpení.

Někteří výrobci z Polska i Maďarska novinku dosud ignorovali, byť o ní věděli už od roku 1999. Polsko je přitom největším dovozcem vajec do Česka.

Na růstu cen vajec se odrazily nejen investice českých chovatelů do nových klecí, ale i to, že chovatelé museli kvůli instalacím nových klecí načas zastavit produkci, což se projevilo v nedostatku vajec. Roli však sehrála i vyšší DPH.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info