Produkce masa
14.12.2011 | vetweb.cz
Nejvýraznější nárůst výroby masa byl zjištěn na Vysočině, a to o 3100 tun, a dále v krajích Olomouckém a Pardubickém. Produkce masa nejvýrazněji propadla v Jihočeském kraji, o 5900 tun masa v jateční hmotnosti. Chovatelé ve Zlínském regionu vyprodukovali bez masa drůbežího 8677 tun, což je oproti stejnému období loni o 1,3 procenta méně. Za poklesem stojí propad výroby vepřového masa.
Zlínský kraj se na celkové výrobě masa v zemi podílel 3,5 procenty. Rozsahem produkce je region v mezikrajském porovnání na jedenáctém místě. Chovatelé v regionu porazili od ledna do září 62.157 prasat, což je meziroční pokles o 5,8 procenta. Ve Zlínském kraji se od ledna do září porazilo 13.756 kusů skotu, o 0,3 procenta více než loni.
Producenti v kraji vyráběli především, stejně jako v minulých letech, maso vepřové (93,5 procenta). Hovězí maso včetně telecího se na celku podílelo 9,5 procenta. Meziroční propad ve výrobě producenti evidovali pouze u vepřového. Naopak produkce hovězího včetně telecího vzrostla, a to o 6,4 procenta, u skopového o 10,7 procenta.
Poklesy v produkci masa provázejí masný průmysl v Česku několik let. Před 20 lety bylo na tuzemských jatkách ročně poráženo přes pět milionů prasat, loni to bylo téměř o dva miliony méně. Ještě výraznější pokles nastal u hovězího. V konzumaci masa jsou Češi podprůměrní. V roce 2009 v průměru snědli 78,8 kilogramu masa na osobu. Nejvíce masa spotřebují na Kypru (144 kg), nejméně v Bulharsku (49 kg). Spotřeba masa v ČR byla nejvyšší v roce 1989, kdy dosáhla 97 kg, poté klesala. V poslední době se výrazně nemění a pohybuje se kolem 80 kilogramů, u nejoblíbenějšího vepřového těsně nad 40 kg.
Další články v kategorii
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)

Tweet



