Poškozené hlízy nejprve modrají, pak šednou
25.11.2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz
Velké množství hlíz vypadalo v letošní sklizňové sezóně po uložení do skladů jako by se nedávno ocitlo v ringu. Hlízy měly pod slupkou modré skvrny, které se později zbarvily do bělošedé barvy. Především rychlý buněčný růst v srpnu způsobil, že hlízy byly letos obzvlášť citlivé vůči mechanickému poškození. K tomu přistoupily další faktory jako náchylnost odrůd, nedostatečné zásobení hlíz draslíkem, suchá půda, nastavení vyorávače apod.
Příčiny vzniku modrých skvrn objasňuje Dr. Harald Beyer, poradce Zemědělské komory Severního Porýní-Vestfálska, následovně:
V důsledku mechanického zatížení (např. při sklizni) mohou buňky praskat. Pod slupkou se tak vytvářejí modré skvrny, které se stávají zřetelnými zhruba 12 až 24 hodin po poškození. Poté poškozené pletivo pomalu vysychá. V průběhu vysychání se modrá barva pomalu vytrácí a zůstává bělošedá. Vysycháním buněčných pletiv vznikají malé dutinky. Symptomy jsou dobře patrné 10 až 14 dní po naskladnění.
Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



