Reziduální energie z krmiva

Ve výrobě hovězího masa je 70-75 % celkové energie z krmiva užito pro záchov, takže jen 5 % dietetické energie je použito pro ukládání proteinu; u prasat je to 14 % a u drůbeže 22 %.U skotu jsou pomalejší nástup puberty a malá reprodukční užitkovost hlavními důvody neúčinné výroby hovězího masa. Středně až vysoce dědivé požadavky skotu na energii na záchov dávají možnost selekce zvířat s vyšší účinností výroby masa. Zlepšené využívání záchovné energie selekcí, výživou nebo strategií řízení chovu by se mohlo projevit vyšší produkcí masa z přijatého krmiva.

Účinnost krmiva je považovaná za prostředek snižování nákladů na výrobu masa. Účinnost krmiva nebo účinnost přírůstku jsou obvykle měřeny jako podíl spotřebovaného krmiva na přírůstek krmiva. Účinnost krmiva má velký ekonomický význam protože se podílí okolo 70 % na celkových nákladech na přírůstek a její zvýšení má 7-8 x větší ekonomický dopad než podobné zvýšení průměrného denního přírůstku hmotnosti. Selekce skotu podle účinnosti krmiva upřednostňuje skot s geneticky zakódovaným větším rámcem.

Účinnost krmiva označovaná jako RFI není v korelaci s rychlostí růstu, není ovlivněna raností, velikostí těla a složením přírůstku. Selekce podle RFI je založena na přírůstku a příjmu krmiva bez zvyšování velikosti a potřeby na záchov; teoreticky je spojená s významným snížením produkce metanu a hnoje v důsledku sníženého denního příjmu krmiva a jeho účinného využití.Feedstuffs, 76, 2004, č. 39, s. 14-18

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info