Živé kvasinky v mléčných náhražkách telat

Závažné průjmy v důsledku zhoršené nebo chybějící pasivní imunity přenášené z matky na tele snižují užitkovost vlivem poruchy zdraví a snížené účinnosti krmiva. Studie u dospělých dojnic ukázala, že dietetický doplněk živých kvasinek Saccharomyces cerevisiae - zvyšuje stravitelnost hemicelulózy a hrubého proteinu a zvyšuje počet celulolytických bakterií.

Výzkum u telat ukázal, že doplněk kvasinek Saccharomyces cerevisiae zvyšuje příjem sušiny a přírůstek hmotnosti. Od počátku 90. let se určité druhy kvasinek S. cerevisiae boullardii začaly užívat u lidí a monogastrických zvířat jako preventivní a terapeutické činidlo proti řadě průjmových onemocnění. Na konci 90. let bylo zjištěno, že by se S. cerevisiaeboullardii mohla vázat na patogenní enterické bakterie, jako entero-hemoragická E. coli a vůči antibiotikům odolný fagotypový mutant Salmonelly typhimurium. Někteří výzkumníci se domnívali, že přídavek kvasničného produktu s obsahem S. cerevisiae boullardii do mléčné náhražky telat může příznivě ovlivnit zdraví telat a zlepšit jejich užitkovst omezením průjmů. Jiná domněnka byla, že by doplněk kvasničného produktu do krmiv pro telata mohl ovlivnit způsob antibiotické rezistence u E. coli vyloučením antibioticky rezistentního patogenu. Kalifornští výzkumníci dále předpokládali, že zkrmování živých S. cerevisiae aplikovaných do obilovin pro holštýnská telata bez pasivní imunity podpoří užitkovost zlepšeným příjmem sušiny a zvýší přírůstek hmotnosti. Podle výsledků výzkumu provedeného v Kalifornii u telat v komerčním chovu bez pasivní imunity může přídavek živých kvasinek do krmiva zlepšit užitkovost zvířat.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info