Vědci převzali ocenění

Geneticky modifikované potraviny: nebezpečná věc, nebo zcela běžná součást moderního života? Je třeba znát, jak se takové upravené geny chovají. Přesně to hledá Aleš Kovařík se svými spolupracovníky z Biofyzikálního ústavu Akademie věd, který s dalšími třemi vědeckými týmy získal Cenu předsedy grantové agentury pro rok 2004 a stotisícovou odměnu. Zkoumá riziko, které by znamenal přenos upravených genů např. z pole, kde roste geneticky modifikovaná (GMO) kukuřice, na okolní běžné rostliny.

Vědcům se již podařilo poodhalit, jakým způsobem spolu geny komunikují a jak se vzájemně ovlivňují v případě, když se třeba zkříží GMO rostlina s konvenční nebo dvě již geneticky upravené rostliny. "Výsledek by se v praxi dal využít při konstrukci nových, tzv. bezpečnějších GMO rostlin," konstatuje Kovařík.

Druhý tým pod vedením Jiřího Raise z Ústavu jaderného výzkumu v Řeži zkoumá, jakým způsobem z vyhořelého jaderného paliva oddělit nejnebezpečnější látky, což by se odrazilo při konstrukcích úložišť. Třetí ocenění převzal za svůj tým Petr Hájek z Matematického ústavu Akademie věd za geometrickou analýzu v Banachových prostorech.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info