Moření řepky - ano či ne?

Moření řepky - ano či ne?

Seed Treatment - YES or NOT?

Ing. Petr Baranyk, CSc.

RNDr. Ivo Filípek

Katedra rostlinné výroby, ČZU vPraze

Stále rostoucí podíl řepky na orné půdě, jenž v sezóně 1998/99 dosáhne vČeské republice vprůměru cca 11%, znamená, že tato plodina se již zdaleka nepěstuje pouze voblastech vysočin, kam skutečně patří, ale že stále více sestupuje do nížin. Zde sice často dosahuje vysokých výnosů, avšak jejich stabilita je výrazně nižší a rizika související snejistým přezimováním i zvýšeným tlakem některých škodlivých činitelů značná.

Mezi v této oblasti obvykle silně zastoupené škůdce ozimé řepky patří krytonosec zelný (Ceutorhynchus pleurostigma). Jeho samice kladou po úživném žíru koncem srpna vajíčka do jamek vyhryzaných na kořenovém krčku. Larvička se pak prožírá do kořene a vytváří na něm typické hálkovité zduřeniny skomůrkou uvnitř (nezaměňovat snádorovitostí košťálovin Plasmodiophora brassicae, kdy uvnitř hálky nikdy není komůrka!). Takto napadené rostliny jsou náchylnější k poškození mrazem a kromě toho jejich kořeny mohou být po rozpadu hálek sekundárně napadány houbovými chorobami. Dospělí brouci škodí jen ojedinělě při silném výskytu žírem na děložních a prvních pravých listech.

Jak vyplývá zdále uvedených výsledků poloprovozních pokusů, uskutečněných během tříletého období (1995-97, graf 1) na vybraných podnicích Systému výroby řepky, byl vliv moření (Promet 400 CS a Vitavax 200 WP) na výnos semene vjednom pokusném roce pozitivní (+ 4,1%) a ve dvou letech negativní (-1,7% resp. -0,7%), za celé zkušební období pak pozitivní (+ 0,9%).

Image1.jpg

Tyto rozdíly lze sice označit za malé a nevýznamné, je však třeba upozornit na to, že ne na všech pokusných lokalitách se sledovaný škůdce ve všech třech letech opravdu vyskytl. Tam, kde byl skutečně zaznamenán, byl vždy efekt zvýšení výnosu vlivem moření osiva zřetelnější.

Výrazně jiná je však situace při hodnocení odlišností vpřezimování, napadení krytonoscem zelným a chorobami (tab. 1), kde je příznivý vliv moření dobře patrný.

Lze tedy na základě zjištěných faktů moření osiva řepky ozimé vČR doporučit? Odpověď není jednoduchá a jednoznačná, neboť:

· situaci komplikuje cena takto ošetřeného osiva, která je při použití kombinovaného moření přípravky Promet 400 CS a Vitavax 200 WP téměř dvojnásobná v porovnání s osivem nemořeným. (např. vSRN, kde se moří prakticky veškeré osivo řepky, představují náklady na toto ošetření cca 12% ceny osiva)

· tlak škodlivých činitelů, proti nimž je moření účinné (zejména krytonosec zelný, dřepčíci a raný výskyt Phoma lingam) je proměnlivý, liší se případ od případu vzávislosti na lokalitě a ročníku, obecně však lze předpokládat, že jejich význam zvláště voblastech s nižšími nadmořskými výškami poroste

· jsou doloženy jak případy, kdy mořené osivo mělo rychlejší "start" a bylo pro vývoj porostu jednoznačně přínosem, tak i případy opačné, kdy se vývoj rostlin vzešlých zmořeného osiva viditelně zpožďoval za porosty založenými osivem nemořeným

Souhrn:

Kombinované moření osiva řepky ozimé vtříletých poloprovozních pokusech 1995-97 průkazně snížilo počet rostlin napadených krytonoscem zelným, počet jeho larev/100 rostlin a výskyt chorob, mírně zlepšilo přezimování, jeho vliv na výnos semene byl však malý. Vzhledem k poměrně vysoké ceně lze uvažovat o využití takto ošetřeného osiva spíše v nížinách a při velmi intenzivním pěstování řepky.

Tab. 1: Sledované parametry při ověření mořeného osiva ozimé řepky 1996/97 - průměr lokalit

Znak

Nemořená kontrola

Osivo mořené

Přezimování (%)

66,2

100,0

71,4

107,9

 

Počet rostlin napadených

krytonoscem zelným (%)

18,0

100,0

8,7

48,3

 

Počet larev/100 rostlin (ks)

19,3

100,0

10,3

53,4

 

Výskyt chorob odhadem (%)

31,0

100,0

17,0

54,8

 

SUMMARY

Both insecticide and fungicide seed treatment significantly reduced amount of plants attacked by Turnip Gall Weevil (Ceutorhynchus pleurostigma), amount of its larvae/100 plants and occurence of some diseases in field-scale trials 1995-97. The overwintering was mildly improved but the influence to yield was very small. Due to relatively high price we can recommend to use seed treatment rather in lowlands and/or by very intensive cultivation.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info