Ověření metod optimalizace dusíkatého hnojení k oz. pšenici

Chrbolka Tomáš

Polní výživářské zkoušky k ověření optimalizace dusíkatého hnojení byly založeny jako přesné jednoleté na dvanácti zkušebních stanicích ÚKZÚZ v letech 1996 a 1997 (viz tab.).

oblast EVH vyšší

oblast EVH nižší

Jaroměřice nad Rokytnou

Horažďovice

Staňkov

Chrastava

Pusté Jakartice

Krasné Údolí

Uherský Ostroh

Libějovice

Věrovany

Svitavy

Žatec

Vysoká

Účelem sledování bylo ověřit optimálního množství a rozložení dusíkatého hnojení k ozimé pšenici. Dávky dusíku byly stanoveny na základě několika metod ( dle obsahu minerálního dusíku v půdě, dle anorganických rozborů rostlin, dle měření chlorofylmetrem ).

kombinace číslo

regenerační hnojení

produkční hnojení

pozdní hnojení

1

45 kg N.ha-1

60 kg N. ha-1

0

2

30 kg N.ha-1

45 kg N.ha-1

30 kg N.ha-1

3

Nan

ARR

0

4

Nan

CHFM

0

5

Nan

ARR

ARR

6

Nan

CHFM

CHFM

Regenerační hnojení bylo provedeno po vyhodnocení výsledků rozborů půdních vzorků na stanovení minerálního dusíku brzy na jaře. Produkční a pozdní hnojení bylo provedeno po vyhodnocení anorganických rozborů rostlin a měření chlorofylmetrem ve fázi DC 31 a DC 49 - 51.

Jako hnojivo byl použit ledek amonný s vápencem.

V každé polní zkoušce byly zařazeny tři odrůdy ozimé pšenice. V oblasti s vyšší EVH to byla Samanta, Hana a Bruta, v oblasti s nižší EVH Samanta, Hana a Estica.

Základní hnojení bylo provedeno na podzim při přípravě půdy k setí na všech kombinacích a ke všem odrůdám jednotně fosforečnými a draselnými hnojivy v dávkách 60 kg P2O5 . ha -1a 80 kg K2O.ha-1.

Údaje ze 12 stanovišť byly zprůměrovány do 2 oblastí ( s vyšší EVH a nižší EVH ). Rovněž tak byly průměrem nahrazeny výsledky ze sledování jednotlivých odrůd ( Samanta, Hana, Bruta, Estika ).

Porovnání celkové dávky dusíku v kg N na ha k dosaženému výnosu oz. pšenice v 0,1 t zrna na ha.

Image1.jpg

Image2.jpg

ZÁVĚRY:

1. Výnosy zrna u všech hnojených variant byly téměř na stejné úrovni.

2. Optimalizace přihnojení ozimé pšenice N podle anorganických rozborů rostlin i chlorofylmetrem vedla ke snížení dávky N.

3. U produkčního hnojení byly dávky dusíku stanovené chlorofylmetrem vyšší než dávky určené anorganickými rozbory rostlin při dosažení prakticky stejného výnosu. Tento rozdíl byl vyšší v roce 1997.

4. U pozdního hnojení byly dávky dusíku stanovené chlorofylmetrem nižší než dávky určené anorganickými rozbory rostlin. Výjimku tvoří vyšší EVH v roce 1996.

5. Kombinace se zařazeným pozdním hnojením nevykazovaly zvýšený výnos oproti kombinacím, kde bylo aplikováno pouze regenerační a produkční hnojení.

6. Optimalizace dávek dusíku k přihnojení chlorofylmetrem je vhodné pro zemědělskou praxi.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info