Vliv teploty na obsah somatických buněk v mléce

Renáta Toušová, Luděk Stádník, František Louda

Katedra chovu skotu a mlékařství, ČZU Praha

Počet somatických buněk v mléce je ukazatelem zdravotního stavu dojnic . Mléko zdravých dojnic obsahuje 50 - 200 000 somatických buněk na 1 ml mléka. Zvýšení počtu somatických buněk nad 250 tis/1 ml mléka signalizuje vznik onemocnění mléčné žlázy - mastitidy. Mastitidy skotu jsou celosvětově považovány za nejčastěji se vyskytující a ekonomicky nejvýznamnější onemocnění u mléčných plemen. Dědivost mastitidy je nízká a je tedy nutné věnovat velkou pozornost zdravotnímu stavu a péči o zdraví dojnic.

Jednou z možných příčin zvýšení počtu somatických buněk v mléce mohou být faktory,mezi které řadíme například alimentární vlivy, poruchy zdravotního stavu, mechanické poškození a nevhodný tepelný režim ve stáji.

Teplota je jedním z vlivů, který se může negativně podílet na změně mléčné produkce krav.

Současná mléčná plemena jsou vyšlechtěna na vysokou produkci mléka, to vyžaduje větší spotřebu kvalitních krmiv a samozřejmě velmi intenzivní metabolizmus, který vyžaduje větší odvod tepla z těla dojnic.Termoregulační zóna vysokoužitkových dojnic se pohybuje v rozmezí 8°C - 16 °C. Zvýšení teploty s sebou přináší změny především v chování dojnic - vyhledávání chladu, snížení příjmu krmiva, zvýšený příjem vody a změny v mléku.

Vlivem zvýšených teplot dochází k poklesu mléčné užitkovosti, snížení mléčného tuku a dochází ke zvýšení obsahu somatických buněk v mléce krav.

V roce 1999 se sledoval vliv teplotních rozdílů na obsah somatických buněk v mléce. Sledovaný soubor tvořilo 450 dojnic holštýnsko-fríského skotu.

Vzorky byly odebírány denně ze dvou chladících tanků. Vliv teploty na obsah somatických buněk se vztahoval ke vzorkům, odebíraným odpoledne. Vzhledem k tomu, že bylo odebíráno mléko z tanku / směsné /, nepřihlíželo se k jiným vlivům, které mohou výrazně ovlivnit obsah somatických buněk v mléce /fáze laktace, výživa a krmení, zdravotní stav/.

Výsledky,které jsme získali,jsou uvedeny v grafu č.1. V měsíce lednu až dubnu, které jsou v průměru chladnější, je obsah somatických buněk pod hodnotou 400 tis./1 ml mléka. Se stoupající teplotou v květnu až září bylo zaznamenáno postupné zvyšování obsahu somatických buněk. Nejvyšší teploty byly v měsíci červenci /průměr 25 °C/, zde se obsah somatických buněk pohyboval na hranici 500 tis./1 ml mléka.Konec podzimu a začátek zimy je charakteristický chladnějším počasím / říjen - prosinec / a obsah somatických buněk postupně klesá pod hranici 400 tis./1 ml mléka.

Graf 1 : Vliv teploty na obsah somatických buněk

Image1.jpg

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info