Vliv intenzivní výživy na základní ukazatele kvality kozího mléka

Helena Řezníčková, Stanislav Gajdůšek, Jan Kuchtík

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita Brno

Úvod

V České republice je v posledním období zaznamenán zvýšený zájem o chov koz. Převládá zaměření na produkci mléka k přímému konzumu, k výrobě kysaných výrobků a sýrů. Užitkovost koz je ovlivněna plemenem a užitkovost ve spojení s kvalitou mléka i technologií chovu. V porovnání s krávami nejsou kozy schopny vybalancovávat výkyvy ve výživné hodnotě krmné dávky a reagují rychleji na každou změnu. Krmná dávka by měla být sestavena s ohledem na kategorii zvířat, fyziologický stav a užitkovost. Důležitý je také pozvolný přechod při změně krmné dávky a zajištění dostatečného množství vitamínů a minerálních látek.

Materiál a metody

Vliv výživy na ukazatele kvality mléka (obsah sušiny, bílkovin, tuku a laktózy) byl sledován u plemene Hnědá koza krátkosrstá na farmě ZD Žernov v roce 2000. Do sledování bylo zařazeno 8 koz na druhé laktaci. Začátek laktace byl na přelomu měsíce ledna a února. Odběry vzorků mléka byly realizovány při ranním dojení v průměrném 87., 121., 142., 166., 198., 227. a 261. dni laktace. Průměrná mléčná užitkovost jednotlivých sledovaných zvířat byla 780 kg mléka. Krmná dávka se v období našeho sledování skládala z lučního sena (ad libitum), 1,5 kg kukuřičné siláže, 0,5 kg siláže ze zavadlé píce, příležitostné pastvy (ad libitum), 0,8 kg ČOT (granulát) a minerálního lizu. V přípravném období na připouštění (od 135. dne do 160. dne laktace) byla krmná dávka složena z lučního sena (ad libitum), 1,8 kg kukuřičné siláže, 0,7 kg siláže ze zavadlé píce, příležitostné pastvy (ad libitum), 1,2 kg ČOT (granulát) a minerálního lizu.

Výsledky a diskuse

Zhodnocení ukazatelů kvality kozího mléka v průběhu laktace je uvedeno v tab. 1. Průměrný obsah sušiny se od 87. dne laktace snižoval až na hodnotu 10,66 % ve 121. dni laktace. V následujícím období došlo k výraznému zvýšení prům. obsahu sušiny na 11,33 % (142. den laktace). V období od 143. dne do 198. dne laktace však došlo ke snížení obsahu sušiny a ve 198. dni laktace byla zjištěna celkově nejnižší prům. hodnota (9,64 %). Ke konci laktace se prům. obsah sušiny zvyšoval až na úroveň 11,75 %. U obsahu bílkovin a tuku byla zjištěna podobná tendence změn v průběhu laktace jako u obsahu sušiny. Průměrný obsah bílkovin od hodnoty 2,53 % v 87. dni laktace poklesl na 2,46 % při druhém odběru. V dalším období sledování jsme zaznamenali vzestup prům. obsahu bílkovin na 2,90 % (142. den laktace). Avšak v rámci následujících odběrů (116 den a 198 den laktace) dochází k poklesu hodnot až na úroveň 2,59 %. V následujícím období laktace se průměr. obsah bílkovin opět zvyšuje, a to až na celkově nejvyšší hodnotu (3,21 %), ve 261. dni laktace. Průměrný obsahu tuku se od 87. dne laktace (2,91 %) snížil na hodnotu 2,72 % ve 121. dni laktace. Při dalším odběru jsme zjistili celkově nejvyšší prům. hodnotu obsahu tuku (3,61 %). V dalším období laktace dochází k poklesu až do 198. dne laktace (2,03 %), avšak ke konci laktace se prům. obsah tuku zvyšuje až na hodnotu 3,42 %. V polovině laktace (přibližně 130. až 140. den) by mělo docházet ke snížení obsahu sušiny, bílkovin a tuku. Ovšem vlivem přípravného období na připouštění matek, jsme naopak zaznamenali po 121. dni laktace zvýšení těchto složek v mléce. Před 4. odběrem však opět nastává pokles těchto složek, který byl ovlivněn faktorem připouštění, respektive počátkem březosti. Ke konci laktace dochází k přirozenému zvyšování jednotlivých složek mléka. Obsah laktózy patří k nejstabilnějším parametrům mléka a vykazuje jen malou variabilitu. Na rozdíl od tuku a bílkovin nepodléhá obsah laktózy výrazným změnám v průběhu laktace. Průměrný obsah laktózy se od začátku sledování do 120. dne laktace zvyšoval na hodnotu 4,6 %, což je nejvyšší průměrná hodnota. Při dalším odběru, ve 142. dni laktace, byl prům. obsah laktózy 4,18 % a ve 166. dni laktace byla zjištěna hodnota 4,54 %. V následujícím období až do 227. dne nastal pokles tohoto ukazatele až na hodnotu 4,09 %. V posledním období laktace se prům. obsah laktózy zvýšil na 4,33 % ve 261. dni laktace.

Tab. 1: Zhodnocení základních ukazatelů kvality kozího mléka v průběhu laktace (rok 2000, ZD Žernov)

Ukazatel

-

Průměrný den laktace

F - test

87. den

(A)

n = 6

121. den

(B)

n = 8

142. den

(C)

n = 7

166. den

(D)

n = 7

198. den

(E)

n = 7

227. den

(F)

n = 6

261. den

(G)

n = 5

Obsah sušiny

(%)

Image1.jpg

Image2.jpg

10,93

± 0,55

10,66

± 0,75

11,33E

± 0,76

10,59e

± 0,48

9,64CdG

± 0,81

10,71

± 0,86

11,75E

± 1,46

4,02 **

Obsah bílkovin

(%)

Image3.jpg

Image4.jpg

2,53G

± 0,27

2,46G

± 0,17

2,90

± 0,20

2,79

± 0,21

2,59G

± 0,35

2,73

± 0,23

3,21ABE

± 0,60

4,28 **

Obsah tuku

(%)

Image5.jpg

Image6.jpg

2,91

± 0,40

2,72

± 0,71

3,61Ed

± 0,62

2,59c

± 0,52

2,03CG

± 0,49

2,84

± 0,70

3,42E

± 0,95

4,57 **

Obsah laktózy

(%)

Image7.jpg

Image8.jpg

4,44

± 0,16

4,60CEF

± 0,18

4,18Bd

± 0,17

4,54ceF

± 0,23

4,14Bd

± 0,25

4,09BD

± 0,29

4,33

± 0,21

6,20 **

a,b,c,d,e,f,g - P = 0,05

A,B,C,D,E,F,G - P = 0,01

Zpracováno s podporou projektu MSM 4321 00001.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info