Aktuální obsah dusíkatých látek v mléce

Jana Snášelová, Marie Marková, Marie Vejdová, Marie Vodičková

MILCOM a.s. Výzkumný ústav mlékárenský

Projekt byl řešen za finanční podpory MZe ČR.

Aktuálnost řešení vyplynula ze změn technologie výroby syrového mléka včetně změn v plemenné skladbě stád dojnic, zpřesňování kritérií na znaky jakosti syrového mléka a s tím souvisejících zdokonalených analytických technik, i s vyššími požadavky na mlékárenské technologie, evidenci a bilanci složek mléčné sušiny u výrobců v souvislosti s požadavky nové potravinářské legislativy a konkurenceschopností mléčných výrobků na českém i zahraničním trhu.

Získané poznatky a výsledky jsou určeny sféře chovatelů - dodavatelů mléka, mlékařským laboratořím a mlékárenským podnikům - výrobcům mléčných produktů.

V průběhu roku 2000 bylo analyzováno 220 vzorků, u kterých bylo vyhodnoceno 15 parametrů, což představuje 3300 analytických údajů. Tyto údaje vypovídají především o aktuálním rozložení dusíkatých látek v syrovém mléce v ČR. Vyhodnocení těchto údajů je součástí podkladů pro možnosti dalšího postupu v oblasti hodnocení syrového mléka.

Zastoupení dusíkatých látek za ČR v roce 2000

Průměrné hodnoty z 220 vzorků syrového mléka analyzovaného průběžně během zimního a letního období z různých svozných linek mlékáren ČR.

Výsledný graf zastoupení N -látek

Image1.jpg

Průměrný obsah dusíku v jednotlivých dusíkatých látkách

celk.N %

N kasein %

N syr.bílk.

N močovina

nebílk. N bez

N močoviny

% N močoviny

z nebílk. N

0,514

0,400

0,078

0,012

0,024

33,55

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info