PĚSTOVÁNÍ MĚSÍČKU LÉKAŘSKÉHO (Calendula officina-lis L.) JAKO OLEJNINY V MARGINÁLNÍCH OBLASTECH

Pěstování měsíčku lékařského (Calendula officinalis L.) jako olejniny v marginálních oblastech

A cultivation of calendula (Calendula officinalis) as oil crop in margin areas

Štolcová, M., Prohasková, A., Zukalová, H.

ČZU v Praze KRV

Souhrn, klíčová slova

Pěstování měsíčku lékařského (Calendula officinalis L.) jako olejniny v marginálních oblastech je možné. Při pěstování na větších plochách je vhodnější technologie s šířkou řádků 0,25 m a preemergentní aplikací herbicidu (Stomp). Při malovýrobním pěstování je možná kultivace za vegetace (1 - 2 krát) a šířka řádků 0,5 m. Výsevek 12 - 15 kg/ha, termín setí duben, předplodiny, které příliš nezaplevelují pozemek (okopaniny, olejniny, obiloviny). Nebyly problémy se zdravotním stavem. Nejdůležitějším momentem při pěstování je správné určení doby sklizně z hlediska vyzrálosti semen a sklizňových ztrát. Nevyzrálá semena mají nízký obsah oleje a nevhodné složení mastných kyselin. V našich pokusech u vyzrálých porostů se olejnatost a složení oleje přibližovala standardu. Výnos se pohyboval v rozmezí 0,5 - 2,5 t/ha.

Měsíček lékařský - marginální oblasti - pěstební technologie

Summary, keywords

According to our research, growing of calendula (Calendula officinalis L.) is possible in margin areas. As for growing calendulas in large areas, its better to use lines being 0.25 meters wide and also herbicides must be applied before emergence (Stomp). As for growing calendulas in smaller areas, its better to use lines being 0.5 meters wide. Also cultivation during vegetation (1 - 2times) is possible. We recommend 12 to 15 kilos /ha as sowing amount, in month of April. As a precrop - plants we can use mainly root crops, grain crops or oleiferous plants. We havent found any problems with state of health. The most important factor for growing calendula is establishing the right time for harvesting (according to full development and loss during harvest). Seeds, which dont reach a full development, have a small amount of oil and unwanted composition of fat acids. During our research weve found out that seeds reaching full development have a content of oil and composition close to a standard. The yield of calendula ranges from 0.5 to 2.5 tonnes per hectare.

Calendula - margin areas - cultivation technology

Úvod

Měsíček lékařský (Calendula officinalis L.) je tradiční léčivou rostlinou (květovou drogou), surovinou pro výrobu homeopatických preparátů, zdrojem karotenoidů, barviv pro potravinářský průmysl, ale také alternativní olejninou.

Literární přehled

Od poloviny 80. let jsou alternativní olejniny středem pozornosti evropských výzkumných pracovišť. V průběhu 90. let se v EU dva výzkumné programy, “VOSFA” a “CARMINA” zaměřily na vybranou skupinu alternativních olejnin, mezi které patřil i měsíček lékařský. Výzkum se zabýval hledáním optimální technologie pěstování a možností následného nepotravinářského využití. V případě měsíčkového oleje se jako perspektivní jeví průmysl barev, laků a nátěrových hmot.

Na katedře rostlinné výroby ČZU se problematice měsíčku lékařského jako alternativní olejniny věnujeme od roku 1997 v rámci grantu NAZV EP 7139. Výzkum je zaměřen na hledání optimální technologie pěstování této olejniny v marginálních oblastech České republiky.

Metody

· Pokusy proběhly v lokalitách Vysoká u Příbrami (1997 - 2000) a Osek u Přerova (1998 - 1999).

· Porovnávala se technologie s aplikací systémových herbicidů, šířka řádku 0,25 m a technologie s mechanickou kultivací dvakrát během vegetace, šířka řádku 0,5 m.

· Jako předplodiny se testovaly hnojené brambory, jarní směska, hořčice bílá a úhor.

· Podzimní i jarní příprava pozemku byla provedena klasickým způsobem.

· Živiny se doplňovaly ve formě organických hnojiv (15 kg drůbežího trusu/10 m2) v Oseku a průmyslových hnojiv (50 kg A (SA)/ha, 80 kg P2O5 (Hyperkorn)/ha, 180 kg K2O (60% DS)/ha) ve Vysoké.Vždy v podzimní přípravě.

· Porosty byly založeny v dubnu, běžnými secími stroji, výsevkem 12 a 15 kg/ha, do hloubky 2 - 3 cm. Porovnávali jsme českou odrůdu Plamen a německou odrůdu Regina.

· Výskyt plevelů byl regulován plečkováním nebo preemergentní aplikací herbicidů Stomp 330 E (3,5 l/ha) ve Vysoké a Gesagard 80 WP (1,2 kg/ha) v Oseku.

· Během vegetace se sledoval růst a vývoj rostlin, zdravotní stav a míra zaplevelení.

· V průběhu dozrávání semen se hodnotila tvorba oleje kontrolními odběry.

· Individuální hodnocení rostlin proběhlo těsně před sklizní.

· Sklizeň přímá kombajnová s desikací přípravkem Reglone (2 l/ha) ve Vysoké a dvoufázová v Oseku. Stanovení hektarových výnosů.

· Vyhodnocení vlivu předplodiny, termínu setí, výsevku, šířky řádku na růst a vývoj rostlin, hustotu porostů, zdravotní stav, zaplevelení, termín a způsob sklizně.

· Stanovení olejnatosti semen, složení a obsahu mastných kyselin v oleji.

· Ekonomické zhodnocení použitých technologií pomocí přímých nákladů na hektar.

Statistické vyhodnocení vlivu lokality, technologie, odrůdy, počtu větví 1. řádu a zaplevelení na hektarový výnos, vliv lokality na olejnatost semen.

Výsledky, Diskuse

Povětrnostní podmínky výrazným způsobem ovlivňují průběh vegetace, výkonnost rostlin a kvalitu výsledné produkce. Negativně působí hlavně sucho na počátku vegetace. Podrobnosti jsou uvedeny v závěrečných zprávách grantu.

Vhodnými předplodinami jsou hnojené okopaniny, jeteloviny a jarní směsky. Úhor je náročný na zpracování a regulaci vytrvalých plevelných druhů.

Příprava pozemku by se měla zaměřit na rovnoměrné zpracování půdy. V podzimní přípravě je vhodné doplnit živiny průmyslovými nebo organickými hnojivy. Porosty zakládáme v první polovině dubna, výsevkem 12 - 15 kg/ha, do hloubky 2 - 3 cm, šířka řádku 0,25 a 0,5 m odpovídá zvolené technologii pěstování. Hustota rostlin kolem 60 ks/m2. Habán (1996) doporučuje výsevek 10 - 15 kg/ha. Při výsevku 10 kg/ha tj. v optimálních podmínkách je hustota rostlin 40 ks/m2, při výsevku 12 kg/ha dosáhneme 60 ks/m2 a při výsevku 15 kg/ha máme jistotu, že i v horších podmínkách budeme mít co sklízet. Cromack - Smith (1998) dosáhli nejvyšších výnosů při hustotě rostlin 40 ks/m2. V našich pokusech bylo nejvyšších výnosů (203 - 2,95 t/ha) dosaženo při hustotě kolem 80 ks/m2. Optimální hustota porostu z dalších zahraničních pokusů se pohybuje mezi 40 - 60 ks/m2 (Internet, VOSFA). Nesmíme zapomenout, že rostliny mají jiný vzrůst a intenzitu větvení v intenzivním výrobním typu a v marginálních oblastech (nižší vzrůst rostlin, menší počet větví prvního řádu, tudíž vyšší počet rostlin - optimum je 60 ks/m2).

Pro regulaci plevelů se osvědčila preemergentní aplikace herbicidů Stomp 330 E (3,5 l/ha) a Gesagard 80 WP (1,2 kg/ha) nebo plečkování dvakrát za vegetaci u varianty s šířkou řádku 0,5 m

V pokusech zatím nebyly problémy se zdravotním stavem rostlin. Ve srovnávacích pokusech v řepařském výrobním typu při chladném a vlhkém počasí v době vzcházení a tvorby prvních lístků (r. 1999) byl kořenový systém napaden houbami z rodu Pythium, část porostu byla zaorána. V pozdějších fázích vývoje byly rostliny napadeny houbou Alternaria calendulae na spodních listech. Celkový rozsah poškození nebyl vážný.

V pěstitelské praxi důležitým, ale obtížným okamžikem je určení optimálního termínu sklizně. Breemhaar - Bouman (1995) doporučují okamžik, kdy je 50 - 70% semen už zralých. V našich pokusech byla určujícím kritériem nejen zralost semen, ale také průběh počasí. Jako optimální termín sklizně se nám osvědčil přelom srpna a září. Hlavní podíl semen byl již zralý a podíl kvetoucích terčíků co nejmenší. Sklizeň probíhala dvěma způsoby, v lokalitě Vysoká byl porost nejdříve desikován přípravkem Reglone (2 l/ha) a s odstupem přibližně 10 dnů proběhla kombajnová sklizeň. Ztráty při tomto způsobu sklizně dosahovaly až 40%. V lokalitě Osek byly rostliny nejprve posečeny, ve snopech vysušeny pod přístřeškem a po 7 až 10 dnech vymláceny na stacionární mlátičce. Sklizňové ztráty byly nižší.

Vzhledem k nerovnoměrnému dozrávání semen by byla optimální postupná ruční sklizeň v průběhu vegetace, kombinovaná se závěrečnou kombajnovou sklizní desikovaného či nedesikovaného porostu. Tím by byla do výnosu zahrnuta i první zralá semena z terminálních terčíků, o která přicházíme výdrolem. Tento postup je možné aplikovat na menších rozlohách, ale pro velkoplošné pěstování je ekonomicky nevýhodný. Druhou možností je upravení sběracího mechanismu kombajnu ke sběru již vydrolených semen. V zahraničí byl tento postup s úspěchem odzkoušen, ztráty činily pouze 20% (Internet, VOSFA). Průměrný výnos se v zahraničí pohybuje mezi 2 až 2,5 t/ha (Internet, VOSFA), v našich pokusech jsme dosáhli 1 - 2 t/ha, ale jsme schopni dosáhnout i 3 t/ha (viz. tabulky).

Olejnatost semen a kvalita oleje se v průběhu sledovaných období přibližovala standardu: olejnatost 13 - 21%, obsah kys. palmitové 2 - 3%, kys. stearové 2 - 3%, kys. olejové 4 - 7%, kys. linolové 31 - 38%, kys. kalendulové 41 - 52% a izomerů C18 6 - 7%. V jednotlivých letech byly zaznamenány výkyvy (viz. tabulky).

Přímé náklady se pro technologii s mechanickou kultivací pohybovaly mezi 6800 - 15400 kč/ha, pro technologii s aplikací herbicidu Gesagard 80 WP mezi 7000 - 15400 kč/ha, při aplikaci herbicidu Stomp 330 E mezi 7400 - 15700 kč/ha. Mezi technologiemi nejsou výrazné rozdíly, obě jsou závislé na cenách pohonných hmot.

Statistickými metodami jsme s 95% pravděpodobností dokázali vliv výrobního typu, počtu větví 1. řádu a míry zaplevelení na hektarový výnos.

Výnosové hodnocení odrůd

Vysoká 1998

Image1.jpg

Vysoká 1999

Image2.jpg

Osek 1998

Image3.jpg

Osek 1999

Image4.jpg

Závěr (praktické doporučení)

Měsíček lékařský jako olejninu lze v marginálních oblastech pěstovat. Mezi sledovanými odrůdami Plamen a Regina nebyly zjištěny podstatné rozdíly, můžeme tedy doporučit českou odrůdu Plamen. Technologie s aplikací preemergentních herbicidů (Stomp, Gesagard) a šířkou řádků 0,25 m je vhodná při pěstování na větších plochách. Při malovýrobním pěstování je možná šířka řádků 0,5 m a plečkování 1 - 2 krát za vegetaci. Nejdůležitějším momentem je určení vhodného termínu sklizně, aby semena byla dostatečně vyzrálá s obsahem oleje odpovídajícím standardu a s vysokým podílem kyseliny kalendulové. Při velkoplošném pěstování doporučujeme desikaci porostu (Reglone 2 l/ha) a následnou přímou kombajnovou sklizeň. Musíme počítat s vyššími ztrátami, výnos se pohybuje do 1 t/ha. Dvoufázovou sklizeň s předchozím postupným ručním sběrem lze doporučit při pěstování na menších plochách, výnos se pohybuje kolem 2 t/ha i více.

Použitá literatura

Cromack, H. T. H., Smith, J. M.: Calendula officinalis production potential and crop agronomy in southern England. In: Special issue. Selected papers from Third European Symposium on Industrial Crops and Products, Reims, France, 22 - 24. April, part II, 7, 1998, 2 - 3, s. 223 - 229

Habán, M.: Pestovanie liečivých rastlín, Agroservis, ÚVTIP Nitra, 1996, s. 13 - 14

http://www.cplsci.demon.co.uk/nf-2000: AIR2-CT93-1817, Vegetable Oils with Specific Fatty Acids (VOSFA) Agricultural and Industrial Development of Novel Oilseed Crops

http://www.cplsci.demon.co.uk/nf-2000: AIR2-CT93-1817, Vegetable Oils with Specific Fatty Acids (VOSFA) Agricultural and Industrial Development of Novel Oilseed Crops - Final Summary Report

http://www.cplsci.demon.co.uk/nf-2000: AIR2-CT93-1817, Vegetable Oils with Specific Fatty Acids (VOSFA) Agricultural and Industrial Development of Novel Oilseed Crops - MAFF Final Summary Report

Kazda, J., Jindra, Z., Kabíček, J. a kol.: Choroby a škůdci polních plodin, ovoce a zeleniny

Kontaktní adresa

M. Štolcová, ČZU v Praze, Agronomická fakulta, KRV, Praha 6 - Suchdol, 165 00, telefon: 24382536

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info