UPLATNĚNÍ ABSOLVENTŮ ČESKÉ ZEMĚDĚLSKÉ UNIVERZITY V PRAZE

UPLATNĚNÍ ABSOLVENTU ČESKÉ ZEMĚDĚLSKÉ UNIVERZITY V PRAZE

EMPLOYMENT OF THE CZECH UNIVERSITY OF AGRICULTURE IN PRAGUE GRADUATES

Marie Prášilová, Rudolf Zeipelt

Adresa autorů :

Ing. Marie Prášilová, CSc., Doc. Ing. Rudolf Zeipelt, CSc., katedra statistiky PEF, Česká zemědělská univerzita v Praze, 165 21 Praha 6- Suchdol

tel. : 02/24382235

Anotace :

V roce 1998 bylo provedeno výběrové šetření u absolventů České zemědělské univerzity v Praze ( dříve Vysoké školy zemědělské v Praze ). V příspěvku jsou uvedeny hlavní výsledky zejména z hlediska uplatnění absolventů. Analýza je provedena na úrovni celé školy i za jednotlivé fakulty. Ze získaných poznatků jsou vyvozeny závěry a navrženy změny v učebních plánech jednotlivých oborů.

Summary :

A sample survey was carried out in 1998 among the Czech University of Agriculture in Prague graduates. The paper brings its principal outcomes with attention to the employment of the graduates. Analysis is done at the level of all the University and for separate faculties. Conclusions are presented as based on the survey and some suggestions for changes in the curricula of study branches are offered.

Klíčová slova :

absolventi České zemědělské univerzity v Praze, výběrové šetření, trh práce, uplatnění absolventů

Key words :

Czech University of Agriculture in Prague graduates, sample survey, labor market, employment of the graduates

Problematika uplatnění absolventů nebyla doposud na České zemědělské univerzitě v Praze (ČZU) systematicky řešena. Dílčí výzkumy se sice prováděly na některých katedrách a pracovištích, ale ty nikdy nepokrývaly celou vysokou školu.

V roce 1997 získala katedra statistiky grant z Fondu rozvoje vysokých škol, kterým se zahájilo systematické sledování uplatnění absolventů naší vysoké školy. Samotná práce měla dlouhou přípravnou fázi, kdy bylo třeba zajistit adresy absolventů a provést předvýzkum. Nástrojem šetření byl dotazník, který byl rozeslán absolventům všech fakult ČZU (dříve Vysoké školy zemědělské) z let 1985 - 1996. Celkem bylo rozesláno 7500 dotazníků, vrátilo se 1035, čímž návratnost byla 13,8%. Uvedené procento návratnosti považují řešitelé za úspěšné, neboť při podobných šetřeních se návratnost pohybuje mezi 5 -10%. Tabulka 1 ukazuje strukturu respondentů podle fakult a pohlaví.

tab. 1.

Počet respondentů podle fakult

Fakulta

Muž

Žena

Celkem

Agronomická

282

197

479

Lesnická

8

6

14

Provozně ekonomická

87

156

243

Technická

284

8

292

Neuvedli

5

2

7

Celkem

666

369

1035

Největší počet spolupracujících absolventů byl z agronomické fakulty, naopak nejmenší z lesnické fakulty, která má jako součást ČZU velmi krátkou historii a tím i malý počet absolventů. Na dotazníkové šetření odpovědělo 64,35% mužů a 35,65% žen.

Výsledky celého šetření jsou značně rozsáhlé a je možno se s nimi seznámit na katedře statistiky ČZU v Praze. Příspěvěk věnuje větší pozornost absolventům provozně ekonomické fakulty (PEF). Ti po ukončení vysoké školy nejčastěji nastupovali do zemědělské prvovýroby, avšak v současné době převážně pracují v oborech peněžnictví a pojišťovnictví, obchod a státní správa. Poměrně vysoké procento absolventů PEF se uplatňuje v poradenských firmách a jejich počet stále narůstá. Uvedený přehled udává tabulka 2.

tab. 2

Podíl respondentů podle oborů zaměstnání (%) - PEF

-

Muž

Žena

Obor

první

zaměstnání

poslední

zaměstnání

první

zaměstnání

poslední

zaměstnání

Zemědělská prvovýroba

33,72

10,47

23,33

3,33

Potravinářský průmysl

6,98

6,98

5,33

3,33

Obchod

9,30

16,28

12,00

10,67

Školství

4,65

6,98

8,67

8,67

Peněžnictví, pojisťovnictví

11,63

18,60

13,33

14,00

Státní správa

6,98

10,47

13,33

14,67

Poradenství

2,32

8,14

3,33

8,67

Jiné

24,42

22,08

20,68

36,67

Muži nastoupili po ukončení PEF převážně na střední a nižší stupeň řízení a do zaměstnaneckého poměru a nyní jsou ponejvíce ve vrcholovém článku řízení, popřípadě se přesouvají do zaměstnanecké pozice. Ženy nastoupily po vysoké škole nejčastěji na místa zaměstnanců a tam zůstávají nebo je lze nalézt spíše na nižším článku řízení. Obecně lze říci, že absolventi PEF jsou se současným zaměstnáním spokojeni. Nespokojenost vykazují absolventi s nedostatkem sociálních výhod, s výší platu, s vyhlídkami na další postup, s možnostmi zvyšování kvalifikace a se schopností a efektivností současného vedení svého zaměstnavatele. Větší nespokojenost ve všech hodnocených aspektech zaměstnání byla zaznamenána u žen oproti mužům.

Lze říci, že vysoká škola připravila naše absolventy velmi dobře až dobře po stránce teoretických a praktických znalostí (tabulka 3).

tab. 3

Připravenost absolventů pro zaměstnání (průměrná známka) - PEF

Hledisko

Muž

Žena

Teoretická připravenost

1,92

2,04

Speciální znalost oboru

2,37

2,42

Praktická dovednost

2,58

2,74

Jazyková znalost

3,23

3,20

Znalost z oblasti práce s lidmi

2,26

2,41

Znalost z oblasti organizace

práce a řízení

2,12

2,24

Poznámka - stupnice: 1 - velmi dobře

2 - celkem dobře

3 - spíše špatně

4 - velmi špatně

Absolventi se domnívají, že byli školou dostatečně připraveni na práci s lidmi, nemají problémy s organizací a řízením svých podřízených. Opět kritičtější jsou v hodnocení ženy. Největší nedostatky mají absolventi v jazykových znalostech, na kterých se podepsal celý systém vzdělávání a též oni samotní. Absolventi pociťují potřebu prohlubovat své znalosti, ale převážně jinou formou, než jim nabízí vysoké školy. Více než tři čtvrtiny absolventů PEF mají zájem udržovat kontakt s ČZU formou členství v Klubu absolventů, 5% z nich již členy jsou.

Celé šetření přineslo řadu cenných informací, které se dále zpracovávají a analyzují. Cílem řešení je navrhnout a vytvořit trvalý systém práce s absolventy ČZU. Ten bude uskutečňován jednak s pomocí absolventů, kteří z dosavadního šetření byli ochotni spolupracovat, a dále s pomocí budoucích absolventů - dnešních studentů, kteří budou již v době studia informováni o zájmu ČZU (PEF) s nimi udržovat trvalý kontakt. Sledování absolventů by mělo mít permanentní charakter a jeho výsledky by měly být využity při inovaci studijních programů, studijních oborů, při propagaci školy a budou zpětnou vazbou pro celý pedagogický proces na jednotlivých fakultách a pracovištích České zemědělské univerzity v Praze.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info