V Hradešicích na Klatovsku chystají ekologickou výtopnu na bioplyn
23.07.2001 | Hospodářské noviny
V České republice vůbec první ekologickou výtopnu na bioplyn, vznikající z organického odpadu, začnou stavět v Hradešicích na Klatovsku. Technologii fermentace zatím využívají pouze čtyři bavorské obce. Bioplyn se bude vyrábět z chlévské mrvy, kejdy, fekálií a močůvky. Ty se budou fermentovat ve speciálním zařízení a poté spalovat v malé tepelné elektrárně poháněné bionaftou z řepkového oleje. Přebytečné teplo z elektrárničky bude vytápět 30 rodinných domků a hospodářských objektů. Dále se teplo použije k sušení sena, elektřina pak k veřejnému osvětlení.
Celková investice 20 miliónů korun se podle starosty Františka Balíčka určitě vyplatí. Zavedení plynu odbočkou z deset kilometrů vzdáleného potrubí by podle něj bylo vzhledem k neustálému zdražování plynu příliš nákladné. Navíc by obec musela ještě vybudovat čistírnu odpadních vod. Kvůli ekologické stavbě již Hradešice požádali o dotaci Státní fond životního prostředí a fondy Phare.
"Zatím jsme z programu Phare dostali dotaci čtyři tisíce eur na vypracování studie proveditelnosti. Ta má být hotova do října. V případě kladného vyjádření odborníků by Phare přispělo na náklady asi ze 70 procent. Zájem o pilotní projekt má však také Ministerstvo životního prostředí. Angažují se i české firmy, které by rády dodaly technologii," uvedl Balíček.
Podle předběžných plánů by mikroregion v rámci projektu měl ušetřit na budování čistírny odpadních vod, získal by vlastní zdroj plynu a vyrobenou elektřinu by využíval například na veřejné osvětlení nebo by ji prodával distribuční společnosti.
Další články v kategorii
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)

Tweet



