Éterické oleje odstraní zápach
20.07.2001 | ÚZPI
Zápach kejdy bude zřejmě možné zmírnit nebo mu zcela zabránit použitím éterických olejů. Výzkum amerických vědců ukázal, že jeden gram éterického oleje získaného z oregana (carvacrol) nebo z tymiánu (thymol) na půl litru kejdy postačí k tomu, aby těkání mastných kyselin, které způsobuje hnilobný zápach, bylo na několik týdnů zastaveno. Kromě toho se zdá, že éterické oleje mohou omezit rozmnožování choroboplodných zárodků v kejdě.
DLG-Mitt., 2001, č. 7, s. 11 (DK)
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)
- Dovoz potravin bude rekordní, schodek stoupne na 55 miliard, odhaduje svaz (22.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulých dní – 19. – 21.12. 2025 (22.12.2025)
- Ve velkochovu slepic na Havlíčkobrodsku veterináři potvrdili ptačí chřipku (21.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)

Tweet



