Vliv spontánního alkoholového kvašení moštu
18.07.2001 | ÚZPI
Vliv spontánního alkoholového kvašení moštu na obsah 2-fenyletanolu vína
Obsah 2-fenyletanolu, složky organoleptických vlastností vína, závisí na druhu spontánní mikroflóry kvasinek, účastněných na zkvašování. Spolu s 2-fenyletanolem vzniká i glycerol, dále vyšší alkoholy a jejich estery. Při použití aktivních suchých vinných kvasinek (ASVK) je produkce těchto látek mnohem nižší. Spontánní kvasničná mikroflóra (kvasinky rodu Hansenula a rodu Kloeckera) produkují až 280 mg/l 2-fenyletanolu, ASVK pouze 20 - 40 mg/l této látky. Na tvorbu 2-fenyletanolu mají pozitivní vliv i kvasničné kaly po spontánním kvašení. Teplota kvašení má na vznik 2-fenyletanolu i glycerolu jen nepatrný vliv. Vzhledem k tomu, že 2-fenyletanol je cennou složkou buketu vína, je dobré získané poznatky dále ověřovat a nalézt mechanismus tohoto působení.
Minárik,E.: Vplyv spontánnej alkoholovej fermentácie muštu na obsah 2-fenyletanolu vína
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní – 19. – 21.12. 2025 (22.12.2025)
- Ve velkochovu slepic na Havlíčkobrodsku veterináři potvrdili ptačí chřipku (21.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)

Tweet



