Nový, rychlejší bakteriologický test

Časopis New Scientist přinesl informaci o novém bakteriologickém testu, vyvinutém v USA, kterým je možno detektovat v potravinách nebezpečené bakterie během několika minut, namísto původních 24 hodin. Jeho podstatou je na univerzitě v Utahu vypracovaný screeningový postup s použitím laboratorně vytvořených protilátek, které vážou pouze specifické druhy bakterií. Dosud byl aplikován na kmen 0157 E.coli, působící nejtěžší otravy potravinami, které v některých případech, zejména u malých dětí, starších a oslabených osob, mohou končit i smrtelně. Test je podle autorů velmi přesný a rychlý.Testovaný materiál se zkapalní a potom prochází filtrem ze skleněných kuliček, na kterých jsou naneseny protilátky. Filtr obsahuje chemické látky emitující záření, pomocí kterého se měří množství bakterií vázaných protilátkami. Metoda byla s úspěchem odzkoušena na hamburgerech, jablečném džusu, pivu a fazolových klíčcích. Doba stanovení nepřesáhla 15 minut. Komerční verze bude k dispozici příští rok. Metodu ocenil i ředitel britské Servisní laboratoře veřejného zdraví, která monitoruje infekční choroby, včetně otrav potravinami, na území celé Velké Británie. V Británii bylo v roce 2000 potvrzeno více než 86 000 případů otrav potravinami, z toho 15 000 salmonelóz. V roce 1999 bylo zaznamenáno přes 1 000 případů nákazy E.coli 0157. Více informací na adrese

http://www.newscientist.com (20.6.01)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info