Kvalita půdy rozhoduje o dostupnosti živin

V praxi se dosud ještě jen málo přihlíží k tomu, jaký význam má stav půdy k dostupnosti živin. Pouze půda neutužená s optimální strukturou a vhodnou půdní reakcí je schopná plnit svou funkci "dodavatele živin".

Zatímco hloubka, které dosahují kořeny rostlin brambor v půdě bez rušivých faktorů je asi 80 cm, v půdě utužené to je pouze okolo 40 cm. Pokud je již takto oslabený kořenový systém brambor utužením ještě dále potlačován, míra využití živin rapidně klesá.

Proto by se měla struktura půdy pomocí půdních sond pravidelně kontrolovat. Obzvlášť důležité je, aby byl přechod mezi ornicí a podorničím bez rušivých faktorů. Důležitá je rovněž dobrá drobtovitá struktura půdy, která zajišťuje potřebný podíl pórů v půdě. K opatřením, jimiž lze tohoto stavu dosáhnout, patří např. mechanické nakypření půdy využitím hlubokokořenících meziplodin.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info