Roztoči v potravinách a alergie
06.06.2001 | ÚZPI
Problémy, které způsobují roztoči obsažení v domácím prachu, jsou již poměrně dobře známy. U citlivých jedinců dochází ke zdravotním obtížím, pokud je vdechují nebo se s nimi dostávají do kontaktu prostřednictvím pokožky.
Roztoči však mohou být obsaženi také v některých potravinách, především na bázi obilovin a v sýrech. Studie provedené v USA, Španělsku, Itálii a Japonsku ukazují, že po konzumaci velkého množství roztočů z potravin může dojít k vážným alergickým reakcím. Úřad pro potraviny a léky v USA proto zařadil roztoče obsažené v potravinách do kategorie I, tzn. s největším rizikem pro zdraví. Vzhledem k jejich alergenům, které ohrožují zdraví, byli roztoči zařazeni na seznam "chemických" kontaminantů a ne "biologických". Podle studie provedené ve Velké Británii obsahovalo roztoče 20 % testovaných potravin vyrobených z obilovin. Některé země již stanovily, jaký maximální počet roztočů smí být obsažen v jednom gramu potravin, např. USA/Itálie - 1,5, Francie - 1, Belgie nepovoluje žádného.
The European Food & Drink Review, 2001, Spring, s.58-61
Další články v kategorii
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)
- Park České Švýcarsko plánuje nové projekty, chce nové návštěvnické centrum (19.12.2025)
- Německo a Španělsko vyzvaly lídry EU k podpoře dohody s Mercosurem (19.12.2025)
- Opakované demonstrace zemědělcům dobré jméno neudělají (19.12.2025)
- ČSÚ: Produkce odpadů v ČR vloni vzrostla o šest pct na 3697 kg na obyvatele (19.12.2025)
- V Bruselu protestují tisíce zemědělců proti zemědělské politice EU (19.12.2025)

Tweet



