VÝVOJ STAVŮ ZVĚŘE V NĚMECKU

Myslivecký rok 1999/2000 byl pro rozvoj zvěře v Německu vcelku příznivý. Poměrně vysoký výřad jelení zvěře (přes 53 tisíce kusů) dokazuje její vitalitu a přizpůsobivost. Zatím stále stoupající tendenci mají úlovky daňčí zvěře - přes 42 000 kusů. Její nejvyšší stavy jsou ve východoněmeckých zemích. Celkový úlovek srnčí zvěře překročil 1 milion kusů. I přes stálé kolísání přesáhl odstřel černé zvěře 400 000 kusů. Kdo by si před půl stoletím pomyslel, že bude dvakrát tak velký, jako odstřel králíků?

Stavy drobné zvěře, zajíce, koroptve a bažanta, se v posledním pětiletí nepatrně zvedly. Mají-li dále růst, je nutné věnovat pozornost úpravě jejich životního prostředí. Naproti tomu stavy králíků neustále klesají, neboť proti myxomatóze nebyl dosud nalezen lék.

Také počet jezevců stoupá a jejich redukce v honitbách s drobnou zvěří je nezbytná. Rekordních stavů dosahuje kuna skladní a ani intenzivním lovem se ji nedaří snižovat. Stále velmi vysoké jsou stavy lišky a tchoře, zatímco lovu kuny lesní se věnuje malá pozornost. Dramaticky narůstají úlovky psíka mývalovitého a mývala severního. Problémy působí hlavně ve východní části Německa. Ukazuje se, že tam, kde se snížily stavy krkavcovitých, stavy drobné zvěře stouply. Nárůst stavů (a tím i úlovků) byl zaznamenán u kachen a hřivnáčů. Ve srovnání s minulostí jsou úlovky sluk (7500 kusů) naprosto bezvýznamné.

Úlovky posledního mysliveckého roku jsou téměř u všech druhů zvěře vyšší než v letech předcházejících. Je otázka, zda se jejich úroveň i nadále udrží.

Jäger, 12/2000, Rš

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info