Třetina lahůdek by se neměla vůbec prodávat

Inspektoři: V létě může být ještě hůř

Zhruba třetina nebalených výrobků studené kuchyně, které se prodávají v obchodech, nevyhovuje požadavkům na kvalitu. Česká zemědělská a potravinářská inspekce (ČZPI) přitom varuje: V létě může být ještě hůř. "Z padesáti kontrolovaných vzorků, které jsme odebrali v jarních měsících v Plzni a na Domažlicku, jich nevyhovělo 28 procent. V jednom plzeňském marketu jsme dokonce objevili zdravotně závadné saláty, u nichž byly překročeny mezní hodnoty kvasinek a koliformních bakterií," řekl nám ředitel krajského inspektorátu ČZPI v Plzni Václav Krliš. Přesto jde podle něj ve srovnání s běžným průměrem o mírné zlepšení - při kontrolách lahůdek se počet nedostatků pohybuje dlouhodobě přes 30 procent. "Musíme ale vzít v úvahu, že jde o výsledky kontroly z relativně příznivého teplotního období. Předpokládáme, že v nadcházejících letních měsících může být situace horší," vysvětlil Krliš. Největším problémem je podle zkušeností inspektorů hygiena prodeje. "Procento závad přímo u výrobců je podstatně nižší. Ke kontaminaci výrobků dochází nejčastěji přímo v prodejně, vinou nedostatečné osobní hygieny personálu i náčiním. Stále se bohužel stává, že prodejci přimíchají novou várku salátu do starších zbytků," konstatuje šéf inspekce. Právě čistotě prodejny by proto měli lidé v létě věnovat pozornost. "Lahůdky by měli kupovat pouze u obchodníka, s nímž mají dobré zkušenosti. Kromě toho je dobré tyto výrobky co nejrychleji spotřebovat. Při vysokých teplotách stačí několik hodin k tomu, aby se salát zkazil," radí Václav Krliš.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info