POMOZTE MAPOVAT VÝSKYT A BIOLOGII TCHOŘŮ
01.04.2001 | Svět myslivosti
Je starou dobrou pravdou, že hloubku svých nevědomostí o biologii jakéhokoliv zvířecího druhu zjistíme zpravidla v okamžiku, kdy již došlo k dramatickému poklesu jeho početnosti a zjednat nápravu je velmi obtížné, ne-li nemožné. Zdá se, že v případě našich tchořů se právě do podobné situace dostáváme. I podle mysliveckých statistik klesají významně jejich úlovky. Lokality s doloženým výskytem tchoře stepního lze spočítat téměř na prstech jedné ruky. Výskyt neobvykle světlých forem tchoře tmavého spolu s výskytem fretek může svědčit o jejich vzájemném křížení. Nevíme nic o genetické variabilitě v našich tchořích populacích, neznáme aktuální údaje o jejich rozšíření, početnosti, ale ani o potravě, reprodukčních schopnostech a řadě dalších bionomických údajů.
Někteří myslivci se vyplněním dotazníku rozesílaného prostřednictvím okresních úřadů a Ministerstva životního prostředí již na nápravě tohoto stavu podílejí. Informace z terénu o výskytu tchoře tmavého i tchoře stepního jsou nezbytné k upřesnění aktuálního stavu jejich rozšíření v České republice. Bohužel nic neznamenají při řešení dalších nastíněných problémů. Bez biologického materiálu nelze studovat genetickou variabilitu, sekvenovat DNA, studovat potravu, reprodukční schopnosti a další důležité otázky.
Obracíme se proto na ty z vás, kteří tchoře občas uloví a jsou ochotni svůj úlovek k uvedeným výzkumným záměrům poskytnout, dejte prosím vědět na níže uvedenou adresu.
O výsledcích našeho snažení vás budeme pravidelně informovat.
RNDr. Petr Koubek, CSc.
kontaktní adresa: Ústav biologie obratlovců AV ČR
Květná 8, 603 65 Brno, tel. 05/43422548, fax 05/43211346
e-mail: koubek@brno.cas.cz
Další články v kategorii
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)

Tweet



