Dělená strava

Podle zkušeností amerického lékaře H. M. Sheltona (z padesátých letech) lze správnou kombinací najednou konzumovaných potravin napravit řadu zdravotních potíží (krevní tlak, žaludeční a střevní potíže, hospodaření s energií, chronické bolesti hlavy, obezitu, špatnou náladu). Potraviny lze rozdělit na dvě hlavní skupiny: živočišné "A" a rostlinné "B"; a dále na podskupiny: ovoce, zelenina, ořechy. Nepřipouští se kombinace skupin A a B ani kombinace ovoce a zeleniny nebo ovoce a skupiny A. Ořechy lze kombinovat s hlavními skupinami v malém množství.

Důvodem tohoto přístupu je údajně zhoršené trávení určitých složek těchto skupin v některých kombinacích. Jíst např. současně maso a chleba se nemá proto, že při konzumaci masa začne žaludek vylučovat kyselinu solnou, přitom se však v kyselém prostředí zastavuje trávení škrobů a ty začnou kvasit. Vzhledem k tomu, že cukry zastavují vylučování žaludečních šťáv a v kombinaci s bílkovinou zůstanou nějaký čas v žaludku, dochází tam ke kvašení. Podle dnešních výzkumů není nutné praktikovat pravidlo o nekombinovatelnosti určitých skupin potravin v celodenních cyklech, stačí jen počkat s dalším jídlem, až se předcházející pokrm stráví. To vyžaduje znalost průběhu trávení. Jablko se stráví za 30 - 40 minut, maso za 5 - 6 hodin. Údajně se tímto způsobem lépe využije energie získaná ze stravy, když není potřebná k likvidaci škod. Důležitý je dostatek tekutin (pít před jídlem, nezapíjet jídlo, omezit kávu a černý čaj) a celkově umírněný přístup k jídlu. Má se pomalu žvýkat, jíst jen v případě pocitu hladu, ale nepřipustit palčivý pocit hladu, jíst jen do pocitu nasycení, starat se o dostatečný přísun vlákniny, maso jíst jen 2 - 3krát týdně a mít dostatek pohybu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info