V ČR je další plodinová burza na obiloviny

Od středy 30. května otevírá Obchodní burza Hradec Králové (OBHK) komoditní trh pro obchodování s obilovinami. Agris o tom dnes na základě rozhodnutí burzovní komory informoval její předseda Miroslav Adámek.

" Tak jako na otevřeném trhu s olejninami lze na tomto trhu uzavírat obchody promptní, termínové a to jak typu forvard, tak futures," uvedl Adámek.

Obchodovat lze podle jeho údajů každou středu v obchodním místě Praha. Pro rozšíření možností investování do komoditního trhu a řešení problematiky likvidity trhu rozhodla přitom podle Adámka burzovní komora o zrušení nutnosti fyzického plnění burzovního obchodu u přímých termínových obchodů (futures) v případě neuzavření pozice při překročení termínu plnění. "Upravená burzovní pravidla umožňují překlopení otevřené pozice do dalšího kontraktního měsíce. Tak se otevírá trh s olejninami a obilovinami i drobným investorům a řeší problém likvidity trhu," zdůraznil Adámek.

OBHK je tak po Plodinové burze Brno druhou tuzemskou komoditní burzou zaměřenou na produkty zemědělské rostlinné výroby. Svou činnost zahájila v dubnu letošního roku, dosud se na OBHK obchodovalo pouze s řepkou.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info