Působení draslíku na brambory

Při draselném hnojení je kromě odrůdových požadavků a způsobu využití brambor nutno přihlížet i k podmínkám daného stanoviště. Pozornost je ovšem nutné věnovat i vlivům draslíku na brambory v průběhu pěstování a také podle tohoto hlediska případně zvýšit nebo snížit aplikovanou dávku draselného hnojiva.

Draslík působí na brambory v průběhu vegetační doby pozitivně - podporuje odolnost proti vysokým teplotám a suchu, snižuje citlivost k poškození, omezuje šednutí dužniny, redukuje sklon k moučnatění hlíz, podporuje pevnost dužniny resp. konzistenci, omezuje tmavnutí hlíz po uvaření, snižuje obsah redukovaných cukrů a tím stabilizuje kvalitu při smažení, zvyšuje skladovací schopnost hlíz brambor apod.

Draslík však může mít i negativní účinky - snižuje obsah škrobu, může snižovat chuťovou kvalitu a intenzitu žluté barvy dužniny, zvyšuje vlhkost dužniny po uvaření.

Velký význam při draselném hnojení má i použitá forma. Vliv draslíku na snižování obsahu škrobu v hlízách se ještě zesiluje použitím chloridové formy. Proto je třeba hnojit touto formou s dostatečným předstihem před výsadbou, aby se chloridový ion mohl v průběhu zimy vyplavit z oblasti kořenové zóny brambor. Výjimku z tohoto pravidla představuje pouze situace, kdy se má záměrně využít působení draslíku na snížení obsahu škrobu nebo jeho profylaktický efekt (šednutí dužniny hlíz).

Top Agrar, 2001, č. 3, s. 102-104 (DK)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info