Transglutamináza: její využití v potravinářském průmyslu
17.05.2001 | ÚZPI
Transglutamináza je enzym, který vytváří příčné vazby mezi bílkovinnými molekulami. Tyto příčné vazby mají mimořádný vliv na vlastnosti bílkovin, rosolovací kapacitu, tepelnou stabilitu , schopnost vázat vodu apod. Transglutamináza byla izolována z mikroorganismu Streptoverticillium sp. a byla použita v potravinářském průmyslu. Široce se používá při zpracování mořských produktů, jako přísada do masných výrobků, těstovin, mléčných výrobků, pečiva apod. Její použití zlepšuje konzistenci (tuhost), pružnost, viskozitu, tepelnou stabilitu a schopnost vázat vodu díky mírnému enzymovému působení. Je uveden obecný přehled použití transglukanázy při výrobě potravin
Food Reviews International, 17, 2001, č.2,s.221-246.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní – 19. – 21.12. 2025 (22.12.2025)
- Ve velkochovu slepic na Havlíčkobrodsku veterináři potvrdili ptačí chřipku (21.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)

Tweet



