Výroba mléka a mlékárenských výrobků v ČR

Průměrná nákupní cena mléka se v r. 2000 zvýšila proti r. 1999 na 7,45 Kč proti 7,12 Kč. Důvodem rozdílu je hluboký propad cen mléka v r. 1999. V obchodní ceně mléka a mléčných výrobků však došlo jen k nepatrným změnám. U polotučného trvanlivého mléka se cena dokonce snížila o 1,2 %, u mléka v sáčcích, jogurtů a tvarohů stouply ceny o 1,5 - 1,9 %, u sýrů však o více (u eidamu o 4 %).

Celková výroba konzumního mléka se v r. 2000 snížila na 457,6 mil. l z 483,8 mil. l v r. 1999, tj. o 3,4 %. Nepatrně se zvýšil podíl pasterovaného mléka (38,2 %) na úkor trvanlivého, ale rapidně se zvýšil dovoz trvanlivého mléka ze Slovenska. Celkový objem dodávek mléka do škol činil v r. 2000 3298 tis. l. Nastává mírný posun ke spotřebě tučnějšího mléka. Tři čtvrtina mléka jsou baleny do kartonových obalů, jen čtvrtina do plastových sáčků.

Zvýšila se výroba smetan s obsahem tuku nad 30 % a výroba jogurtů. Vedle toho však roste i dovoz jogurtů a proto byl vypracován návrh vládního nařízení na dodatkové clo.

Značně poklesla výroba konzumních tvarohů a tvarohových specialit (o 8,2 %) a také tvarohových dezertů., trvale roste výroba smetanových krémů (meziroční nárůst 16,1 %).

Výroba másla se snížila o 1,8 %, tím více tuku bylo zapracováno do výrobků. Ztížené možnosti vývozu másla způsobily přetlak na vnitřním trhu a značný pokles cen na konci roku.

Výroba sýrů se zvýšila o 10,2 %. Největší podíl tvoří přírodní sýry, největší vzestup nastal u polotvrdých a tvrdých sýrů.

Výroba sušeného mléka (bez kojenecké a dětské výživy) stoupla jen o 0, 8 %. Velmi příznivá byla situace ve vývozu.

Pozitivní saldo zahraničního obchodu s mlékárenskými výrobky ve výši 3401 mil. Kč v r. 1999 se v r. 2000 zvýšilo téměř o 22 % na 4146 mil. Kč, což přispělo ke snížení celkového deficitu u potravinářských výrobků.

Mliekarstvo, 32, 2001, č. 1, s.35-37

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info