Kavan: "Proevropské úkoly" plníme

Dluh vůči EU je v prosazení některých zákonů - může za to Parlament, argumentuje vláda

Vláda a Parlament si přehazují odpovědnost za to, že dosud nebyly přijaty normy, která Evropská unie striktně vyžaduje.

Josef Kopecký

Většinu úkolů, které vyplývají z Národního programu přípravy ČR na vstup do Evropské unie, se podle ministra zahraničí Jana Kavana daří plnit. Jisté rezervy vyplývají z toho, že ne vždy se daří prosadit některé zákony pro vstup do EU naprosto klíčové. Jako jeden z hlavních příkladů včera premiér Miloš Zeman uvedl zákon o zbraních a střelivu. Vládě se také stále nedaří prosadit zákon o státní službě. "Tam kde jsou určité dluhy, je jedním z důvodů, že ještě neprošly Parlamentem, i když už jsou v některých případech zčásti projednané, jako zákon o rozhlasovém a televizním vysílání, který leží v Senátu a sněmovna ho již přijala," uvedl Kavan. Vláda schválila i aktualizovaný program příprav na členství v EU pro letošní rok, včetně harmonogramu příprav pro všechny oblasti státní správy.

Členové sněmovního výboru pro evropskou integraci nesouhlasí s názorem vlády, že je to sněmovna, kdo brzdí některé legislativní úkoly související se vstupem Česka do EU. Na vině je podle nich i vláda, která občas předkládá nekvalitní návrhy. Předseda výboru Jaroslav Zvěřina (ODS) podle agentury ČTK zdůraznil, že sněmovna některé předlohy projednává déle, protože jejich interpretace je složitá. Poukázal na to, že ani vláda nepředkládá zákony vždy včas. Navíc zdůraznil, že vláda ohrožuje hladké přijetí zákonů tím, že do nich dává věci, které s EU vůbec nesouvisejí. Stejně argumentoval člen téhož výboru za US Pavel Svoboda. Vládě vytkl špatnou přípravu některých zákonů. Tvrzení kabinetu o tom, kdo brzdí legislativní úkoly, jsou proto podle něj pravdivá jen z poloviny. Na problematickou kvalitu některých vládních návrhů zákonů upozornil i Jiří Maštálka, který ve výboru zastupuje KSČM.

Ministr Kavan včera HN řekl, že ho neznepokojují výsledky veřejného mínění, podle nichž narůstá počet lidí, kteří se domnívají, že Evropská unie o přijetí Česka nestojí. V dubnu v průzkumu agentury CVVM tento názor vyslovilo 40 procent dotázaných "Významnější je, že počet těch, kteří by v referendu řekli ne vstupu do unie, se trvale pohybuje pod dvaceti procenty," zdůraznil Kavan.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info