Venkov nemá údaje o unii

Venkov nemá údaje o unii, tvrdí Cibrián

Nedostatečná informovanost našich občanů o Evropské unii je závažným nedostatkem. Včera to uvedl velvyslanec Evropské komise v Praze Ramiro Cibrián. Celkově je podle něho různých údajů dostatek, ale zaostává informovanost venkovských oblastí. Více prostoru by měla evropským tématům věnovat televize. "Musíme vyvinout další úsilí, aby se situace zlepšila," řekl včera na úvod Evropského dne v Praze. Tato akce připomíná každý rok podepsání Pařížské smlouvy o založení Evropského společenství uhlí a oceli, což je začátek evropské integrace.

Ministr zahraničí Jan Kavan upozornil na složitost současného období, kdy se blíží konec předvstupních rozhovorů a ČR vyjednává o nejsložitějších otázkách, například o volném pohybu osob. Cibrián je přesvědčen, že se podaří dospět k nějakému kompromisu v rámci vzájemného přátelského partnerství a spolupráce. Upozornil mimo jiné, že je dobré si připomínat ideály, na nichž byla unie založena. V EU samotné podle něj nyní už po několikáté existuje "fundamentální debata" o dalším vývoji a podobě evropského společenství.

Hlavní vyjednávač s EU, státní tajemník Pavel Telička, při debatě s občany odmítl veškeré alternativy k našemu vstupu do Evropské unie. Například Evropský hospodářský prostor je podle něho pouze sdružením volného obchodu, kde tak jako tak platí přibližně 70 procent unijních norem. "Důležité je spolurozhodovat o tom, čím se musíme řídit. A tuto možnost bychom jako členové Evropského hospodářského prostoru neměli," vysvětlil státní tajemník.

Do unie je podle něho třeba vstoupit rychle, protože pro naši zemi je pomoc z různých fondů EU důležitá. "Oněch 60 miliard korun z podpůrných fondů nám velmi pomůže při nutných reformách. Bez unie by nám trvaly o hodně déle a stejně bychom je museli provést. Proto je pro nás nejvýhodnější vstoupit do unie rychle," řekl Telička.

Spolu s Cibriánem odmítl domněnku, že i dnes může EU sloužit jako ochrana proti "rozpínavému Německu", jako tomu bylo v začátcích integrace. Německo se podle nich natolik změnilo, že tato hrozba již není reálná.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info