Zemědělci obdrží doplatek za mléko

Vedení mlékárny zopakovalo, že nepodepíše smlouvu s Mlecoopem

Největší tuzemský zpracovatel mléka, akciová společnost Jihočeské mlékárny (JČM) České Budějovice, doplatí zemědělcům za mléko dodané během prvního čtvrtletí. Ti tak místo 7,60 Kč za litr dostanou jako bonus za kvalitu 7,70 Kč. »V tomto období se naší dodavatelé nedostali na průměrnou republikovou cenu. Některé chyby se prostě staly i na naší straně. Výš ale už těžko půjdeme. Ceny určuje trh a podnik je pod silným tlakem obchodních řetězců,« komentovala rozhodnutí vedení firmy její mluvčí Dana Marková.

Vstřícný krok JčM, který i v případě desetihaléře představuje v celkových objemech desítky miliónů korun, má zjevně usnadnit vrcholící jednání se zemědělci. Podnik kvůli sporům o cenu nemá již od začátku roku podepsané smlouvy se svým největším dodavatelem, mlékárenským odbytovým družstvem Mlecoop, které ovládá asi 40 procent domácího trhu s mlékem. Přitom limitním termínem je 10. květen, chtějí-li se Jihočeské mlékárny, podobně jako jiné mlékárenské podniky, ucházet o navýšení dotací z prostředků Státního zemědělského intervenčního fondu.

Vedení JČM v pátek zopakovalo, že s pražským Mlecoopem, který má sídlo ve Vyškově, smlouvu v žádném případě nepodepíše. Vedle jeho tlaku na cenu až na 8,50 koruny za litr firmě vadí i neprůhlednost Mlecoopu, chyby v jeho administrativě a nepružnost. Jihočeské mlékárny proto klíčovou smlouvu chtějí uzavřít jen s Mlékařským hospodářským a odbytovým družstvem Jih se sídlem v Táboře, které je kolektivním členem Mlecoopu, případně s jednotlivými družstvy a farmáři.

To však odmítá předseda představenstva Mlecoopu a člen představenstva družstva Jih Zdeněk Houška. Ten říká, že právě centrální nákup mléka otevírá prvovýrobcům odbytové možnosti i mimo jejich kraj. »Jedině tak nebudou závislí na jediné mlékárně. Přitom jinde máme prodejní ceny vyšší,« upřesnil Houška.

Mluvčí JčM Dana Marková ale věří, že se smlouvy s družstvem Jih podaří uzavřít. »Vývoj posledních dnů to naznačují. Podporu máme i u představitelů okresních agrárních komor,« říká mluvčí.

Jihočeské mlékárny, které díky své síle podstatně ovlivňují tuzemský trh s mlékem a mléčnými produkty, hodlají letos zpracovat 520 miliónů litrů mléka. To by bylo nejvíc v historii firmy, která loni vykoupila 509 a předloni 489 miliónů litrů mléka.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info