Zahrádkáři si na právo na půdu asi počkají

Projednávání novely zákona 95/1999 Sb., o prodeji státní půdy se zřejmě protáhne, ačkoli jedním z hlavních důvodů novelizace bylo poskytnout uživatelům zahrádek do konce letošního června záruky k získání půdy. V rozhovoru pro Agris to uvedl místopředseda zemědělského výboru parlamentu Jaroslav Pešán.

"Projednávání novely zákona se zřejmě vrátí do normálního režimu," potvrdil Pešán. Parlament přitom schválil na své dubnové schůzi zrychlené projednávání. Důvodem byla nutnost úpravy nabývání pozemků jejich oprávněnými uživateli v zahrádkových nebo chatových osadách. Ti dosud užívají pozemky ve vlastnictví státu na základě nájemních smluv uzavřených s Pozemkovým fondem České republiky a podle ustanovení § 22 odst. 4 zákona o půdě mají jako nájemci k pozemku předkupní právo, které však končí uplynutím 10 let od účinnosti zákona o půdě, tj. dnem 24. 6. 2001. Vzhledem k této skutečnosti by se mnozí uživatelé zahrádek dostali do právní nejistoty, protože podle stávajícího znění zákona č. 95/1999 Sb. by mohla zmíněné pozemky získat třetí osoba. Proto se v novele navrhuje řešit jejich právní postavení založením nároků na převod jimi užívaných pozemků.

Přestože na předkupním právu pro zahrádkáře je podle Pešána politická shoda, předkladatelé novely zabudovali do návrhu zákona další změny v paragrafu sedm. Ty se týkají zvýhodnění současných nájemců státní půdy. "Pokud by byly tyto změny v paragrafu sedm přijaty, došlo by podle některých poslanců nejen ke změně smyslu tohoto paragrafu, ale i celého zákona, protože by došlo k porušení pořadí nabyvatelů státní půdy na základě současného znění zákona ve prospěch nájemců," konstatoval Pešán. To je zejména pro pravicové poslance nepřijatelné.

Ve zrychleném projednávání přitom nelze podávat pozměňovací návrhy. To v praxi podle Pešána znamená, že se novela kvůli změnám v paragrafu sedm buď pozdrží, nebo se paragraf sedm měnit nebude.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info