Brambory z loňské sklizně za moc nestojí

Česká zemědělská a potravinářská inspekce zjistila, že prodávané brambory mají velmi špatnou kvalitu. Proto inspektoři minulý měsíc provedli mimořádnou kontrolu v obchodní síti. "Odebrali 441 vzorků brambor pozdních odrůd, z nichž 201 šarží neodpovídalo požadované jakosti," řekla tisková mluvčí inspekce Daniela Kolejková. "Nejčastějšími závadami, s nimiž se inspekce setkala, byly barevné změny dužniny, šednutí až černání, suchá a mokrá hniloba, mechanické poškození hlíz a nesprávné označování," konstatovala Kolejková.

Inspekce také zjistila značné rozdíly kvality prodávaných brambor v jednotlivých regionech České republiky. Nejhorší situaci zjistila v severních, východních a jižních Čechách a na střední a severní Moravě, kde se podíl nevyhovujících šarží pohyboval mezi 48 až 57 procenty.

"Inspekce zakázala prodej nevyhovujících brambor v hodnotě téměř 222 tisíc korun. Ve správním řízení navrhla uložit 146 pokut v celkové výši 672 tisíc korun," řekla Kolejková.

Z kontroly vyplynulo, že někteří prodejci se snaží uplatnit nekvalitní pozdní brambory na jarním trhu opakovaně. V některých případech inspektoři zjistili nevyhovující brambory u stejných prodejců už v roce 1999 a 2000. Proto inspekce uvažuje o zvýšení pokut tak, aby více motivovaly k dodržování platných předpisů.

"Česká zemědělská a potravinářská inspekce bude kontrole kvality prodávaných brambor věnovat zvýšenou pozornost," uzavřela Kolejková.

Zemědělci ke kritice mlčí. Na doporučení Sdružení pěstitelů brambor Solana mnozí rolníci nedali. Neukončili včas vegetaci brambor a tím si založili na možné problémy spojené s výskytem hnilob a plísní," řekl předseda sdružení Antonín Sůva.

Brambor je do letošní sklizně raných odrůd dost a nepočítá se s výkyvy ceny. Přejímal jsem pro velkoobchod zeleniny a ovoce v Králově Dvoře u Berouna větší zásilku brambor od pěstitelů z Havlíčkova Brodu a Příbramska. Kvalita byla dobrá, bez reklamací. To neplatí samozřejmě vždy. Jsou rozdíly mezi regiony a jednotlivými pěstiteli. Záleží na přípravě půdy k bramborám a na uskladnění. Teplota ve skladech by neměla překročit 5 stupňů Celsia," řekl Jan Broj, majitel zmíněného velkoobchodu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info