Rozpočet EU počítá s vyššími podporami pro kandidátské země

S částkou 100,3 miliardy eur má v příštím roce počítat Evropská unie ve svém rozpočtu. Vyplývá to z jeho návrhu, který včera schválili komisaři EU. Nyní se pro návrh ještě musí vyslovit zástupci členských států a Evropský parlament a konečné znění rozpočtu bude známo během podzimu.

Sjednocená Evropa má být pro členy levnější: Namísto letošních 1,07 procenta HDP mají příští rok do Bruselu odvést pouze 1,06 procenta. Výdaje budou tvořit 97,7 miliardy eur, tedy o 4,8 procenta více než letos. Zbývajících 2,5 miliardy je určeno na dlouhodobé úkoly.

Největší část jako obvykle obdrží zemědělství, a to 46,2 miliardy. Z toho je ale 1,145 miliardy určeno na sanaci trhu s hovězím masem a 250 miliónů eur na odstranění následků epidemie kulhavky a slintavky. Vysoké budou i příspěvky na strukturální pomoc méně vyvinutým oblastem - 33,6 miliardy eur. Oproti tomu vypadají bezvýznamně položky na administrativu unie (5,2 miliardy) a na rozšíření (3,328 miliardy, což je o 2,7 procenta více než letos). Platby na projekty v rámci programů ISPA a Sapard prudce porostou - na infrastruktury v dopravě a životním prostředí (ISPA) v kandidátských zemích vydá EU o 157 procent víc než letos, na zemědělskou pomoc (Sapard) o 42 procent. Nevyčerpáno zůstane 4,4 miliardy eur, které byly určeny na případné nové členy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info