Vztah k životnímu prostředí může vynášet

Již přibližně 3,5 tisíce firem působících v České republice získalo certifikát systému řízení jakosti řady ISO 9000+. O prověření z hlediska enviromentálních systémů EMS (Enviroment Management Systems) na základě normy ISO 14001 podle dohadu jednatele kladenské certifikační společnosti CERT-ACO Pavla Charváta dosud u nás projevilo zájem kolem 150 organizací. "Avšak zájem o budování systémů ochramy životního prostředí má ve firmách stoupající trend," dodává Charvát, jehož společnost v tomto týdnu od středy do pátku pořádá v Kladně pod záštitou ministra životního prostředí Miloše Kužvarta celostátní konferenci Enviro 2001 ke vztahu managementu a životního prostředí.

V čem spočívá princip systém ochrany životního prostředí podle normy ISO 14001?

Vlastně jde o propojení pozitivního vztahu firmy k životnímu prostředí s její snahou o ekonomické úspory. V procesu certifikace se totiž nehledají jen možnosti kupříkladu snížení emisí v ovzduší nebo větší čistoty odpadních vod. Nýbrž také, pochopitelně v souladu se zaměřením firmy, úspory energií, surovin a materiálů, což může výrazně promluvit do efektivnosti jejího hospodaření. V neposlední řadě je to však i otázka prestiže firmy jako společnosti šetrné k životnímu prostředí i její pozice na trhu. Není tajemstvím, že mnozí světoví výrobci už od svých dodavatelů vyžadují právě certifikaci podle normy ISO 14001. Jako snad vůbec první tyto požadavky začaly uplatňovat velké automobilky, což dobře vědí i mnohé tuzemské společnosti dodávající například pro skupinu Volkswagen. Po vstupu naší země do Evropské unie se naplnění těchto norem stane pro tuzemské firmy otázkou holého přežití. Vždyť v západní Evropě už splnila především normy ISO 9000+, ale i další normy, jako třeba ISO 14001 většina tamních společností.

Nejsou pro menší a střední firmy překážkou požadované poplatky za certifikaci?

Budeme-li brát certifikaci jako investici, pak se jistě částka obvykle v řádu několika statisíců korun vrátí. Mimochodem, na konferenci Enviro 2001 chceme mj. založit klub certifikovaných firem a jednotlivců, v němž - inspirováni národní Cenou pro jakost - bychom rádi hodnotili i ekonomické dopady přesahující kriteriální normy. Tedy například, jak se podařilo snížit pokuty, penále či poplatky, zvýšit úspěšnost nabídek ve veřejných soutěžích, zvýšit bezpečnost práce i její produktivitu apod. Avšak ještě k vaší otázce: Malé a střední firmy mohou k částečné úhradě nákladů na certifikaci využít kupříkladu programu Trh, v němž Českomoravská záruční a rozvojová banka poskytuje dotace na certifikaci ISO či EMAS a pro značku shody s ČSN TEST. Podobně může pomoci Agentura pro rozvoj podnikání.

Může být certifikace pro klienty zárukou, že jde o firmu, která by se neměla dostat do ekonomických problémů?

To bych zatím tvrdit nechtěl. Dokonce i v certifikaci systémů řízení jakosti podle norem ISO 9000+ dosud chybí ekonomický pohled na prověřovanou firmu. Firma totiž i díky procesu certifikace může dospět k výrobě dokonalých výrobků, ale nebude-li mít pro ně odbyt, ani certifikát ji nespasí. Ovšem zdá se, že vše směřuje k tomu, aby v budoucnu při certifikacích nescházel ani tento ekonomický pohled a pak by skutečně u certifikovaných firem měly být třeba konkursy výjimkou.

Normy ISO se průběžně inovují. Na co se mají případní zájemci o certifikaci připravit?

Ano, loni proběhla velká novela norem ČSN EN ISO řady 9000. Také je připravována novelizace norem v oblasti životního prostředí ČSN EN ISO 14000. Nyní platné normy ISO řady 9000 se velmi přibližují svojí strukturou ISO 14001. I v systémech řízení kvality bylo využito tzv. PDCA cyklu, byla zvýrazněna vhodnost procesní a zákaznické orientace organizací. Mezi další základní prvky této novely také lze zařadit preferenci vzájemně výhodných vztahů a myšlenku kontinuálního zvyšování efektivnosti všech činností a procesů. Na druhé straně tato novelizace přináší možnost budovat systémy řízení dokumentačně přívětivější pro uživatele s možností přizpůsobit potřebný rozsah dokumentace konkrétním podmínkám, tzn. velikosti, složitosti procesů, kvalifikaci personálu u certifikované společnosti. Domnívám se, že i významný přínos je možné spatřovat v integraci systému řízení kvality a ochrany životního prostředí, včetně systému bezpečnosti práce směřující až k úplné integraci do myšlení všech pracovníků. Tento trend v sobě zahrnují připravované normy ISO řady 19000.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info