Z Walmarku bude akciová společnost

Třinecký výrobce nealkoholických nápojů hodlá oslovit institucionální investory

Pavel Šmíd

Svou právní formu ze společnosti s ručením omezeným na akciovou společnost změní na základě rozhodnutí valné hromady třinecký Walmark. Stane se tak po zápisu do obchodního rejstříku, patrně už k nadcházejícímu prvnímu červnu. Přední domácí producent nealkoholických nápojů, vitamínových přípravků a jiných potravinářských i zemědělských komodit dospěl k tomuto rozhodnutí na základě své střednědobé strategie.

»Do roku 2005 bychom chtěli hodně investovat a na to nám současné klasické zdroje nestačí,« uvedl generální ředitel společnosti Valdemar Walach. »Chtěli bychom získat prostřednictvím veřejného kapitálového trhu finance odpovídající zhruba 30 % akcií firmy. Zatím zvažujeme, zda prostřednictvím pražské nebo nějaké zahraniční burzy. Dalším důvodem pro transformaci je nutnost přeměny organizačních, řídících i právních struktur kvůli rozšiřování našich aktivit. V neposlední řadě je tu i požadavek bank a našich zahraničních partnerů na průhlednější organizační formu společnosti,« dodal Walach.

Audit potvrdil, že čisté obchodní jmění významně převyšuje účetní výši základního kapitálu, což naznačuje finanční stabilitu. Třinecký Walmark dosáhl v loňském roce za celou skupinu konsolidovaného obratu ve výši 2,5 mld. korun při meziročním růstu přidané hodnoty o 12,4 %, jak HN potvrdil tiskový mluvčí Vítězslav Staňo. Letošní obrat by měl činit 2,9 mld. Kč a jedním z hlavních prostředků růstu má být průnik vlastních farmaceutických produktů na polský trh. »České firmy mají po dosažení jisté úrovně prakticky dvojí možnost,« tvrdí Karel Kořený, finanční analytik z karvinské Obchodně podnikatelské fakulty Slezské univerzity. »Buď podnik získá strategického investora a nechá se jím zcela ovládnout, anebo se pokusí dostat finance pro svůj další rozvoj přes nový trh pražské burzy cenných papírů. Je to cesta u nás zatím dosti ojedinělá, předpokládající získání důvěry institucionálních investorů, zato však věrohodná,« domnívá se Kořený.

Transformace Walmarku na akciovou společnost zapadá do procesu reorganizace skupiny na holdingové uspořádání. V jeho rámci dojde k přeměně zahraničních poboček na Slovensku, v Rumunsku a v Polsku na dceřiné společnosti. Dosažení letošních hospodářských záměrů podpoří třinečtí investicemi v objemu 160 mil. korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info