Kužvartův úřad zdržuje nový zákon

Ministerstvu životního prostředí hrozí konflikt s N izozemci.

Miliony korun věnovala Česku nizozemská vláda na vypracování nového kodexu o ochraně životního prostředí. Liknavý přístup Kužvartova ministerstva ale může způsobit, že projekt skončí velkou ostudou.

Ministr Miloš Kužvart porušuje právní závazek a brání pokračování společného česko-nizozemského projektu na vypracování zákona o životním prostředí. Tvrdí to zástupci Ústavu pro ekopolitiku, kteří na zakázku ministerstva a převážně z nizozemských peněz nový zákon připravují. Průtahy české strany iritují Nizozemce natolik, že nizozemské ministerstvo zahraničí zvažuje stažení grantu. To by pro Česko znamenalo velkou ostudu a možné problémy při začleňování do Evropské unie. Nizozemsko je totiž jedním z hlavních spojenců Česka při vyjednávání o vstupu do EU. Právní norma má být jakýmsi kodexem, který by měl po vzoru občanského zákoníku shrnout a sjednotit všechny české právní normy o životním prostředí. Nizozemská vláda subvencuje její přípravu grantem ve výši 18 milionů korun, téměř 90 procenty potřebné částky. Zbylých 2,2 milionu má vprůběhu tří let doplatit Kužvartův resort. Část peněz od nizozemských ičeských daňových poplatníků už ústav utratil. Zbytek je vázán na Kužvartův podpis. "Jsme zhruba v polovině práce. První etapu projektu, koncepci obecné části, jsme už ukončili a dali k oponentnímu řízení ministerstvu. Smlouva na druhou etapu měla být podle písemného závazku uzavřena do konce března, ale zatím se tak přes naše písemné urgence nestalo. Ministerstvo vůbec nereaguje," říká Eva Kružíková z Ústavu pro ekopolitiku. Zdržování prací je podle Kružíkové jen další z řady obstrukcí, kterými ministerstvo životního prostředí po nástupu Miloše Kužvarta do funkce projekt komplikuje. "Klacky pod nohy nám hází od samého začátku," tvrdí Kružíková. "Ačkoli jsme byli jako zpracovatelé projektu vázáni smlouvou snizozemským ministerstvem zahraničí, ministr Kužvart se rozhodl vypsat veřejnou soutěž. Třikrát ji zase zrušil, takže jen rok trvalo, než jsme dostali jeho oficiální svolení. Teď zdržují alespoň tímto způsobem." Mluvčí ministerstva životního prostředí Rita Gabrielová připouští, že k určité prodlevě došlo. "Ministr nebyl spokojen s definitivní podobou připraveného návrhu smlouvy. Podpis je plně v jeho kompetenci. Vyřešení situace se protáhlo o měsíc i díky tomu, že ministr je posledních deset dnů na služební cestě mimo úřad," vysvětluje Gabrielová.

V pozadí jsou prý osobní spory

Kružíková, která si na Kužvarta písemně stěžovala i u místopředsedy vlády Vladimíra Špidly, ale za přístupem ministra vidí spíš osobní než věcné důvody. "Objektivní důvody pro zdržování dalších prací na projektu podle našeho názoru neexistují," napsala Kružíková Špidlovi. Zástupci Ústavu pro ekopolitiku tvrdí, že v pozadí obstrukcí stojí Kužvartův bratr Petr, známý právník. "Pracoval u nás, ale nebyli jsme s ním spokojeni. Od té doby nám škodí, jak může," myslí si Kružíková. Svědčí o tom údajně i dikce některých připomínek, které ústav z ministerstva obdržel k návrhu věcného záměru. Ústav zvažuje, že se obrátí na soud, pokud bude ministerstvo nadále zdržovat práce na projektu a nebude plnit podepsané závazky. "Nizozemská strana na nás tlačí, ale my už víc nedokážeme situaci ovlivnit. Pokud by k realizaci projektu nedošlo, bude to velká mezinárodní ostuda s možnými negativními dopady na česko-nizozemské vztahy," předpokládá Kružíková.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info