Rukojmí politiků

Zemědělci se dostali do svízelné situace. Jejich žádost o příspěvek státu na ztráty způsobené suchem spadla do jednoho pytle s jiným požadavkem, méně lukrativním. Politici chtějí po státu větší příspěvky na provoz politických stran. Tím, že obě žádosti zařazené do stejného balíku zákonů přišly do prezidentské kanceláře k podpisu hlavě státu v jedné složce paragrafů, stalo se očekávané. Prezident nepodepsal. Neschválil vyčlenění potřebných peněz na pomoc postiženým zemědělcům a nákladnějším politickým stranám.

Tím, že se do jednoho kotlíku hodila jablka s masem, zemědělci přišli zkrátka. Peníze, o něž byli zkráceni, potřebují nyní nejvíc. Končí setí, ošetření luk, pastvin a polí a oni nemají na nákup svých výrobních prostředků. Banky jim odmítají půjčit, a proto se musí často za lichvářských úroků doprošovat různých ,podnikatelů". Stát před více než půlrokem slíbil pomoc. Poslanci ji svým hlasováním takřka bez výjimky potvrdili.

Prezidentu Havlovi se nelze divit, když odmítl přidat peníze politikům. Bohužel na jeho podpisu byli současně závislí zemědělci, jež si politické strany tentokrát vzaly za rukojmí k prosazení svých zájmů. Tím, že prezidentovi podstrčili k podpisu dvě tak rozdílné žádosti sloučené v jedněch deskách, poškodili venkov o 3,8 miliardy korun. Tyto peníze nepřijdou včas k zemědělcům a pro řadu z nich jejich absence znamená konec činnosti. Za bídu venkova jsou nyní odpovědni poslanci. Jak to svým voličům vysvětlí, těžko odhadnout.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info