Střední Čechy by své projekty mohly v Evropské unii obhájit

Zůstává Středočeský kraj opomíjen českým státem i Evropskou unií s její předstrukturální pomocí, či nikoliv? Tato otázka se zatím spíše jen kuloárově přetřásá i v nových orgánech kraje. Argumenty jsou vcelku nasnadě: Kraj, který po celou dobu minulého režimu v podstatě zůstával "ve stínu" Prahy, má zanedbanou infrastrukturu a výší HDP na hlavu dosahuje jen zhruba poloviny průměru Evropské unie. Mnozí v kraji těžce nesou, že finanční podpora z Bruselu pro Phare 2000 byla poskytnuta jen na dva pilotní regiony v České republice, totiž na severozápadní Čechy a Ostravsko.

Drahomíra Vrbská, ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů Ministerstva pro místní rozvoj, uvedla, že na cílenou pomoc z programu Phare v oblasti hospodářské a sociální soudržnosti byly Ostravsko a severozápadní Čechy jako regiony NUTS II vybrány vládou již v roce 1998. Pro Phare 2001 se dalším pilotním programem stane region NUTS II střední Morava, kde Evropská unie podpoří projekt rozvoje mikroregionů.

Brusel má zájem příliš nerozmělňovat poskytované finanční prostředky, mj. i proto, aby realizované projekty mohly být i čitelně vyhodnoceny. Pomoc Phare navíc není nároková, nýbrž výběrová, připomněla Vrbská s tím, že finanční pomoc Evropské unie představuje pouze díl veškeré ostatní pomoci, která do krajů přichází z centra. Podle Vrbské tak třeba podpora z Fondu bydlení, již dostávají Středočeši, je vyšší, než jaká putuje kupříkladu na Ostravsko.

Středočeský kraj má se svými 1,108 miliónu obyvatel výhodu, že se nemusí sdružovat s dalšími regiony, aby vytvořil statistickou jednotku Evropské unie NUTS II s více než miliónem lidí, a jedině tak mohl čerpat pomoc z bruselských fondů. Zatímco některé do jednotek NUTS II pospojované méně lidnaté kraje se budou muset mezi sebou na společných projektech možná leckdy složitě dohodnout, Středočeši by za svými projekty mohli stát jednotně a být s nimi úspěšní i před bruselskou administrativou.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info